Nickerie.Net, maandag 01 september 2008


Hoog aantal psychiatrische cliŽnten in Nickerie
Geplaatst: 01/09/2008

Nickerie -  Het Bureau Alcohol en Drugs (BAD) en het PCS, afdeling Nickerie, werken al geruime tijd onder ťťn paraplu om zich in te zetten voor psychiatrische cliŽnten in het district Nickerie. Recentelijk heeft PCS zijn diensten uitgebreid. Er wordt zoveel als mogelijk getracht om naar de cliŽnten toe te gaan voor hulpverlening. Volgens Henna Mawo, coŲrdinator BAD Regio West, hebben psychiatrische cliŽnten het niet makkelijk in huiselijk verband. De drempel thuis kan niet doorbroken worden, waardoor uit schaamte onder andere mensen die begeleiding behoeven, thuis worden gehouden.

Steven Tempo, verpleegkundige bij PCS afdeling Nickerie, zegt desgevraagd dat sedert januari 2008 tot op heden 29 psychiatrische cliŽnten in kaart zijn gebracht. Binnen deze groep van grotendeels aanmeldingen, is de jongste cliŽnt 8 jaar en de oudste 70 jaar. Verder is aangegeven dat de meldingen, behalve via familie, ook worden aangegeven door PCS en BAD in Paramaribo, de Sociaal - Psychiatrische Dienst en de afdeling Detoxificatie in Paramaribo. Henna Mawo deelde mede dat, behalve deze groep die in kaart is gebracht, reeds eerder een andere groep cliŽnten is begeleid. Van de groep van 29 psychiatrische cliŽnten zijn 14 mannelijk en 15 van het vrouwelijk geslacht. Alcohol- en drugsverslaving, problemen binnen de relatie en aangeboren afwijkingen zijn tot dusver de meeste problemen waarmee de cliŽnten kampen. Steven Tempo haalde verder aan dat er ook andere oorzaken kunnen leiden tot psychische problemen, als er niet op tijd hulp wordt geboden. Als voorbeeld haalde hij aan een trauma als gevolg van een verkeersongeluk, oorlog of seksueel misbruik.

Mawo en Tempo delen de mening dat er behoefte bestaat aan een afkickcentrum in Nickerie. BAD en PCS, die als een hechte team samenwerken met de Win-groep, zeggen dat psychiatrische cliŽnten een kans moet worden geboden om binnen de gemeenschap te arbeiden, waardoor zij zichzelf kunnen verzorgen in eerste instantie. Echter wijst de praktijk uit dat bedrijven/instanties in Nickerie weigerachtig zijn om ex-cliŽnten in dienst te nemen tegen betaling. In tegenstelling tot Paramaribo, heeft Nickerie nog geen resocialisatieproces. Ook het bieden van andere therapieŽn is niet mogelijk. Het enige dat wordt gedaan tot nu toe is counseling.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

31-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics