Nickerie.Net, maandag 01 september 2008


Microkredieten Seva in trek bij kleine boeren Nickerie
Geplaatst: 01/09/2008

Nickerie -  De Stichting Seva Network Suriname ging in juni 2006 van start met het verstrekken van microkredieten aan kleine boeren in het district Nickerie. Seva-coŲrdinator Arwin Nibar geeft aan dat het doel is om armoede te bestrijden door kredieten te verstrekken aan kansarme boeren en andere micro-ondernemers. Nibar zegt dat sedert de start van dit project steeds meer aanvragen binnen zijn gestroomd de afgelopen twee jaren. In het eerste jaar is met een budget van SRD 113.700, aan 38 cliŽnten, waarvan 35 kleine padieboeren, leningen verstrekt met een rente van 12% per jaar, zonder enige extra kosten. De rente wordt volgens Nibar steeds berekend op het uitstaande saldo. Dit maakt het aantrekkelijk voor de boeren temeer daar harde dekkingen niet worden geŽist.

De organisatie, die de behoefte zag groeien, werkte in 2007 naar een budgetvergroting. In dat jaar hebben 113 boeren korte termijnkredieten gehad voor een totaal bedrag van SRD 349.300. In 2008 zijn aan 262 boeren reeds kredieten verstrekt voor een bedrag van SRD 936.000. Nibar deelde DBS verder mede dat de organisatie momenteel eraan werkt om een volwaardige microkredietinstelling te worden. De vraag blijft groeien en dit is vooralsnog de enigste goedkope manier voor kleine ondernemers om aan een lening te komen, zegt Nibar.

Seva Network is nu druk bezig om meer fondsen te vinden voor het komend jaar. Behalve in Nickerie, heeft Seva Network in 2007 ook aan 15 boeren leningen verstrekt met een totaal van SRD 26.000. Gehoopt wordt om in september weer leningen in Saramacca te geven. Hiervoor is reeds een bedrag van SRD 56.000 ter beschikking, SRD 30.000 meer dan in 2007. Er hebben zich al mensen geregistreerd en de selectie is reeds afgerond. Op de vraag of de boeren er werkelijk beter van zijn geworden, zegt Nibar dat bij velen welvaart en welzijn zijn veranderd en dat de boeren zelfstandiger te werk gaan. Volgens Nibar heeft deze groep van boeren meer durf. Men neemt veel meer risicoís door meer te gaan planten. Plannen om de vleugels uit te slaan naar andere districten zijn in studie. Er wordt binnen Seva Network intensief gewerkt aan capaciteitsopbouw van het kantoor, om binnen niet al te lange tijd een volwaardige ĎMicro Financial Instituteí te worden. Gehoopt wordt dat dit in 2010 een feit is.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

31-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics