Nickerie.Net, maandag 01 september 2008


Guyana's ‘most wanted’ doodgeschoten

Ivan Cairo, 29/08/2008

Paramaribo - Rondell ‘Fineman’ Rawlins is gisteren doodgeschoten. Tijdens een confrontatie met een gemengde eenheid van leger en politie sneuvelden ook de van meervoudige moord verdachte Jermaine ‘Skinny’ Charles en Shawn Grant. Dit heeft de Guyanese politie (GDF) gisteravond tijdens een persconferentie in Georgetown bevestigd. Al de hele morgen gonsde het van onbevestigde berichten dat Fineman was doodgeschoten; de politie liet echter niets los, tot gisteravond tijdens de ontmoeting met verslaggevers. Een journaliste bij Guyana Chronicle deelde dWT gisteravond mee dat de lijken zwaar verminkt waren. “Ze hadden vooral in hun gezicht en aan de armen zware verwondingen”, zegt ze.

Rondell ‘Fineman’ RawlinsRondell ‘Fineman’ Rawlins

De bende van Fineman wordt verantwoordelijk gehouden voor de massamoorden van februari en april dit jaar in de plaatsjes Lusignan en Bartica, waarbij in totaal 23 mensen werden doodgeschoten. Rawlins en een aantal andere leden van zijn bende worden ook verdacht van de moord op landbouwminister Satyadeow Sawh in 2006 en een aantal andere levensberovingen. Het vuurgevecht met de bende begon naar verluidt omstreeks kwart voor zes ‘s morgens toen de gemengde troepen het dorpje Kuru Kururu langs de Linden Soesdyke Highway hadden omsingeld en Fineman en zijn maatjes als ratten in de val zaten. De politie zou zijn getipt door een bendelid dat de groep de legerbasis bij Camp Stephenson eveneens langs de voormelde highway zou aanvallen. Al bij de eerste confrontatie zou Shawn Grant zijn gesneuveld toen in het bosrijk gebied achter de Chedi Jagan luchthaven te Timerhi het vuurgevecht begon. Daarbij raakte ook een militair aan zijn hand gewond.

Pogingen van de criminelen om zich een weg door het cordon te schieten mislukten steeds, en uiteindelijk werden de leiders rond kwart voor één ‘s middags geveld. Een niet afgebouwde woning waarin ze zich hadden verschanst werd doorzocht en de troepen stuitten op 2 AK-47 geweren en 215 scherpe patronen in 7 magazijnhouders. Fineman en Skinny werden geïdentificeerd door twee cipiers en later werd de identiteit onomstotelijk vastgesteld nadat de vingerafdrukken van de lijken werden vergeleken met afdrukken die justitie in haar databank heeft.

De Guyanese regering had op het hoofd van Rawlins een premie van 50 miljoen Guyanese dollars (250.000 US dollar) gezet. Na het vuurgevecht werd het hele gebied afgegrendeld en konden personen die daar niets te zoeken hadden het gebied niet in. Ook werd de bewegingsvrijheid van de plaatselijke bewoners enigszins beperkt. Uit informaties blijkt dat Fineman enkele weken geleden had aangekondigd tijdens Carifesta een bloedige aanslag te zullen plegen. De veiligheidsdiensten hadden daarop geanticipeerd en voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zijn er overal in Georgetown en op belangrijke uitvalswegen road blocks opgeworpen en staan groepjes militairen en politieagenten op strategische posten opgesteld. Aan de lopende band worden voertuigen doorzocht en moeten automobilisten die staande worden gehouden zich legitimeren of verantwoorden wat ze in een bepaald gebied doen. Vooral op de openingsdag van Carifesta X waren de veiligheidsmaatregelen enorm scherp.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics