Nickerie.Net, maandag 01 september 2008


Hindoes organiseren vredesloop in Nederland

Eric Mahabier, 29/08/2008

DEN HAAG - In Nederland wordt zondagmiddag een vredesloop (Shobha Yatra) gehouden. Vanaf het Vredespaleis zullen devoties en toegewijden zingend in naam van God Ganesha de optocht volgen naar Scheveningen. Ook leden van verschillende religies doen mee aan deze loop, waarmee de organisatie de eenheid in verscheidenheid wil demonstreren en de aandacht wil vestigen op de drang naar vrede in de wereld. Hindu Culture and Heritage Society (HC&HS) zit achter de organisatie en volgens voorzitter Brijmohan Gupta is deze activiteit onderdeel van een groot multi-cultureel ceremonieel festival dat al drie jaren in Londen wordt gehouden. Gekozen is dit jaar voor Nederland en als zaken goed verlopen wordt het festival volgend jaar naar Suriname verplaatst.

Brijmohan Gupta (links) en Saroj Lakhi van de Hindu Culture and Heritage Society.-.dWT foto/ Eric Mahabier 

Het festival draagt de naam van ‘Ganesha Chaturti Celebration’, waarbij de geboorte van God Ganesha – de Indiase God met het olifantenhoofd – wordt gevierd. Lord Ganesha staat voor wijsheid en het wegnemen van alle mogelijke obstakels, ongeacht geloof, geslacht, huidskleur of afkomst. Centraal staat hierbij dat alle kinderen van dezelfde Schepper zijn. De organisatie streeft er met deze activiteit naar de eenheid in verscheidenheid met mensen van alle mogelijke achtergronden en geloofsovertuigingen te vieren. Waardering, wederzijds respect, en saamhorigheid waardoor eerder overeenkomsten dan verschillen benadrukt worden, draagt de organisatie hoog in het vaandel.

Zij hoopt daarmee in de wereld -anderszins door radicalisme en terrorisme verscheurd - een universele broederschap op te richten. Speciaal voor deze activiteit is een beeld van Ganesha gemaakt van plantaardige en milieuvriendelijke klei en kleurstoffen. Vrijdag en zaterdag worden tempeldiensten gehouden in de Shri Krishna Mandir om vervolgens zondag na de vredesloop het beeld in de Noordzee te laten zinken.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics