Nickerie.Net, maandag 01 september 2008


Toeristenstroom met sprongen omhoog

30/08/2008

Paramaribo - Volgens voorlopige statistieken van de Stichting Toerisme Suriname (STS) deden ruim 162.000 toeristen Suriname aan in 2007. Een enorme sprong vergeleken met het voorgaande jaar. Toen bleef de teller steken rond de 100.000. “2006 was een dip wat mogelijk het gevolg is geweest van de overstromingen en de gevolgen daarvan voor het binnenland”, probeert STS-marketing manager Karin Tjon Pian Gi te verklaren.

Traditiegetrouw komt de grootste stroom toeristen (ruim 83.000) uit Nederland gevolgd door Guyanezen (11.000), Frans-Guyanezen (9.000) en Brazilianen (6.000). Maar ook Antillianen, Amerikanen en personen uit Europa en het Caribisch Gebied zoeken steeds vaker hun weg deze kant op. De stijging in het aantal bezoekers kan volgens Tjon Pian Gi ook worden gezocht in de steeds agressievere aanpak van de promotie van Suriname als vakantiebestemming. “We zijn samenwerkingen aangegaan met Frans-Guyana, Brazilië en ACTO”, de Verdragsorganisatie voor Amazonische Samenwerking.

Bij de toename van het internationaal personenverkeer blijft de klacht bestaan over het ‘onhandige’ visumbeleid. Vanuit de sector wordt steeds gevraagd om versoepelende maatregelen en het aannemen van de Toerismewet. “Maar het gaat allemaal nog langzaam. De wet is echter belangrijk als je de sector wil gaan standaardiseren”, weet de STS-functionaris. Gemiddeld blijven toeristen van wie het overgrote deel op familie- en vriendenbezoek komt, drie weken in het land.

Een doorsneebezoek van Brazilianen duurt het langst: ongeveer 29 dagen, gevolgd door Nederlanders die er twee dagen korter vertoeven. De overige toeristen houden ongeveer twintig dagen vakantie. Met vijf dagen blijven de Frans-Guyanezen er het kortst. Bijna vijftig procent van de (Nederlandse) toeristen logeert het liefst bij familie, 33 procent in een hotel en 13 procent huurt een appartement.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31-08-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics