Nickerie.Net, dinsdag 02 september 2008


Alumina Limited vestigt hoop op Surinaamse bauxiet

02/09/2008

Paramaribo - Alumina Limited heeft zijn hoop gevestigd op de bauxietreserves in West-Suriname. Het Australische mijnbouwbedrijf gaat in 2010 ruim een miljard dollar investeren in de uitbreiding van de Alcoa World Alumina & Chemicals (Awac) Wagerup raffinaderij in West-Suriname. Awac heeft via Suralco voor 55 procent aandeel in de raffinaderij te Paranam.

De rest is in handen van BHP-Billiton. In 2010 zullen de huidige bauxietreserves opraken en daarom wordt naarstig gezocht naar alternatieve bauxietwinning in het oosten en westen van het land. “De ontwikkeling van nieuwe bauxietbronnen in Suriname zal waarschijnlijk enorme expansiekosten voor Awac met zich meebrengen”, zegt Alumina Limited in een perscommuniqué. Toch denkt de maatschappij dat onder meer het Bakhuys-erts en de Wagerup raffinaderij betere opbrengsten zullen opleveren dan de zogenoemde Juriti bauxiet en het Alumar raffinaderijproject in Brazilië. De uitbreidingskosten in dat land zijn namelijk al opgelopen van één naar vier miljard US dollar.

In het Bakhuysgebied ligt een geschatte bauxietvoorraad van 300 miljoen metrieke ton. Overigens zoekt de Surinaamse regering naar een alternatieve bauxiet verwerkingsplant naast Paranam. Dit exclusieve recht is niet meer alleen aan BHP Billiton en Suralco als joint venture (partners) voorbehouden. Er wordt nu uitgekeken naar andere partners die met de ontginning kunnen helpen. Staatsolie Maatschappij NV staat model voor de nieuw op te richten aluminiummaatschappij.

De regering studeert nog op enkele technische zaken om de oprichting van de aluminiumplant soepel te laten verlopen. Er is ruim 800 miljoen US dollar nodig om de bauxietreserves in het Bakhuysgebied te ontginnen. De aluminiummaatschappij moet zich in joint-venture met BHP-Billiton richten op levering van bauxieterts aan de Suralco-raffinaderij te Paranam. Een andere optie is dat geparticipeerd wordt in een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname, al dan niet met de huidige partners Suralco en BHP-Billiton.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics