Nickerie.Net, woensdag 03 september 2008


Operatie ďBeyond the Horizon 2008Ē in Nickerie - Grote belangstelling voor oog- en tandarts
Geplaatst: 03/09/2008

Nickerie -  Na de Coroniaanse gemeenschap van dienst te zijn geweest, is op het schoolterrein van de Openbare School Longmay, Beyond the Horizon 2008, van start gegaan. Deze humanitaire operatie die tot en met september 2008 duurt, is een gecombineerde samenwerking tussen het Amerikaans Leger en de Surinaamse overheid. Het project omvat o.a. het verlenen van medische hulp en het uitvoeren van constructieprojecten. Commander Deborah Hall die het geheel coŲrdineert, zei in een interview dat het team aan meer dan 1000 mensen in Coronie medische hulp heeft geboden. Daar heeft men niet al te veel probleemgevallen mogen constateren. Het medisch team van de Amerikanen bestaat uit 30 personen.

Hall zegt dat er veel belangstelling gisteren is geweest voor de oog- en tandarts te Longmay. Ze gaf verder aan dat zij tevreden zijn en dat de vriendschap tussen de naties hechter wordt. Sergeant-majoor Lachmipersad Binda van het Nationaal Leger liet weten dat naar verwachting het ook storm zal lopen op de overige locaties, waar het team zich de komende dagen zal stationeren. Binda zei dat er zeker meer dan 300 personen al behandeld zijn door de Amerikaanse artsen. Hij deelde ook mede dat het Nationaal Leger de nodige assistentie biedt. Zo maken twee hoofdwondverzorgers en acht wondenverzorger ook deel van het geheel in Nickerie. Na behandeling zorgt de apotheek, die ter plekke is opgezet, dat de patiŽnten gelijk hun medicijnen ontvangen. Binda zegt dat in gevallen waar meer intensieve zorg noodzakelijk is, patiŽnten worden doorverwezen naar de huisarts.

Over een eventuele vervolgoperatie kon Binda weinig kwijt. Wel zei hij dat de behoefte enorm is voor zulke diensten. Ondanks de enorme hitte, hebben de mensen van de oostelijke polders kosten noch moeite gespaard om gebruik te maken van de kosteloze medische diensten. Beyond the Horizon 2008 wordt in zijn geheel gefinancierd door de Amerikaanse overheid. Er schort niets aan de nodige logistiek en veiligheid. Er is zelfs zorggedragen voor mobiele toiletten en een tentje.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

03-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics