Nickerie.Net, donderdag 04 september 2008


Rijst productie Wageningen pas 2009 opdreef

Eliézer Pross, 03/09/2008

Paramaribo - Ondermeer wateroverlast, heeft de heropleving van de rijstproductie te Wageningen tot begin 2009 verdaagd. De investeringen van LVV hebben er niet in geresulteerd dat de productie reeds dit jaar op volle toeren zou draaien, zoals werd gehoopt. Van de minimaal 3.000 ha die in principe zou kunnen worden ingezaaid door de “nieuwe” SML-boeren, zijn hooguit 100 ha ingezaaid. Naast de wateroverlast die de productie belemmerde en zelfs voor gezondheidsproblemen zorgde, is het nog altijd een probleem voor de boeren om financiering te krijgen.

SML in de huidige verlaten staat.- dWT foto/ Indra Toelsie

Dit zegt Carlo Soemotinojo, secretaris van de Vereniging van Machinediensten (VMD) in gesprek met de Ware Tijd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) verstrekte 24 hectare rijstareaal aan 187 oud arbeiders van de Stichting Machinale Landbouw (SML) als onderdeel van een compensatieregeling voor sluiting van het staatsbedrijf.

Slechts 130 van deze “nieuwe boeren” hebben grondbeschikkingen gekregen van de overheid. Dit is cruciaal voor het losweken van investeringsmiddelen bij financiele instellingen. Echter lukt dit nog moeizaam door het gebrek aan voldoende garanties. Tot nog toe is het beste modus gebleken, de inbreng van particulier kapitaal en kennis. Ritraco NV, van rijstexporteur Shaam Guptar, heeft een samenwerkingsovereenkomst met 24 van de boeren en de banken. Zijn bedrijf garandeert afzet en inputs voor de boeren, waardoor de banken bereid zijn deze kleine groep te financieren.

Guptar zelfs, investeert ongeveer US$ 1.200 per ha. Minimaal 600 ha zullen, volgens hem, worden bewerkt en beplant voor de voorjaarsoogst in 2009. Door de wateroverlast die het district ondermeer teisterde, is het de ondernemer en boeren niet gelukt om dit jaar nog in productie te gaan. Hoewel internationale prijzen met US$ 200 dollar zijn gedaald van het recordniveau midden dit jaar, is de prijs nog altijd 150% hoger dan begin 2008. Guptar, die zich volledig richt op de export, zegt dat er nog altijd sprake is van een winstgevende situatie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics