Nickerie.Net, donderdag 04 september 2008


BHP-Billiton bijt zich vast in West-Suriname

Ivan Cairo, 04/09/2008

Paramaribo - Van de meer dan 325 miljoen ton bauxiet in het Bakhuysgebergte zal 68 miljoen ton worden ingezet voor raffinage op de Paranamplant. De rest zal door Suriname ingezet worden voor vestiging van een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname. Het nog op te richten staatsbedrijf Aluminum Suriname (Alumsur) gaat deze industrie opzetten met andere partners dan BHP-Billiton en Suralco/Alcoa. Dat zegt minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, aan de Ware Tijd. Met BHP-Billiton zal Alumsur een joint venture starten om de bevoorrading van Paranam uit te voeren.

Vorige week voerde Rusland besprekingen met de top van BHP-Billiton die voor overleg naar Paramaribo was gekomen. De BHP-Billiton delegatie werd geleid door Frank Plantenberg die de leiding heeft over operaties in de regio. BHP-Billiton heeft aangegeven nog steeds op spoor te zijn om in 2010 de bauxietmijn in West-Suriname operationeel te hebben. “Het geïntegreerd deel wordt niet met BHP-Billiton en niet met Suralco/Alcoa besproken”, benadrukt de bewindsman desgevraagd. Daarover worden nu aftastende gesprekken gevoerd met geïnteresseerde bedrijven zoals de Chinese staatsbauxietmaatschappij Chalco. Veel wil Rusland hierover nog niet kwijt omdat zaken nog geen concrete vormen hebben. “We zijn nu bezig na te gaan met wie we serieus dat traject kunnen ingaan.”

Suralco/Alcoa heeft, aldus Rusland, wel vaker aangegeven dat indien condities zoals energievoorziening voor operaties in West-Suriname in orde gemaakt worden, de regering er rekening mee moet houden “dat ze wel geïntereseerd zijn”. De multinational zegt in dat geval bereid te zijn garanties te geven om gedurende 30-40 jaar stroom vanuit West-Suriname af te nemen voor haar operaties elders in het land.

Momenteel blijkt Suralco/Alcoa niet geïntereseerd te zijn in bauxietwinning in West-Suriname en richt de blikken op haar concessies in het Nassaugebied. Dat bleek tijdens besprekingen dinsdag met de Alcoa-bonzen die verantwoordelijk zijn voor operaties in Zuid-Amerika. Deze reserves zouden op zijn vroegst in 2012 gemijnd kunnen worden en in het ontwikkelen van een mijn te Nassau gaat Suralco/Alcoa de komende 3 tot 4 jaar tussen de 300 en 400 miljoen US dollar investeren.

Verwacht wordt dat in 2010 de bauxietreserves in Oost-Suriname op zijn, terwijl de Paranamraffinaderij moet blijven draaien. Om de periode van 2010-2012 te overbruggen wil Suralco/Alcoa bauxiet importeren. De regering wil nu haarfijn van de maatschappij weten hoe zij zich dat voorstelt en wat de mogelijke consequenties voor het land zouden kunnen zijn, voordat zonder meer daarmee akkoord zal worden gegaan.

Duidelijk is dat de joint venturepartners BHP-Billiton en Suralco/Alcoa niet op één lijn zitten wat betreft de bevoorrading van de raffinaderij na 2010. De regering gaat binnenkort met de partners om de tafel om te vernemen hoe ze de raffinaderij samen draaiende willen houden. Het belang voor Suriname om de raffinaderij te Paranam die als één van de efficiëntste in de wereld geldt, teloor te doen gaan, is te groot meent minister Rusland. “De regering heeft er alle baat bij dat de bedrijven toch ervoor zorgen dat ze hun zaken doen, op een zo goed mogelijke manier”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics