Nickerie.Net, maandag 08 september 2008


Boedelprobleem houdt Coronie achter

Beta Debidien, 06/09/2008

TOTNESS - Het boedelprobleem in het district Coronie is één van de belemmerende factoren voor de Coronianen om in aanmerking te komen voor een lening uit het Agrarisch Krediet Fonds (AKF). Ook onduidelijkheid over de export van hun producten en de zeer slechte infrastructuur zorgen ervoor dat zij geen gebruik durven maken van de lening uit het AKF. Dat blijkt uit de presentatie die het bestuur van het AKF gisteren heeft gehouden voor de kleinschalige en middelgrote bedrijven in de agrarische sector in het district Coronie.

dWT foto - De opkomst van de Coronianen bij de presentatie over het Agrarisch Krediet Fonds was goed. Het boedelprobleem van het district is voor velen de nekslag om een lening aan te gaan.-.

“Voor de kleine man als ik, is het te zwaar om een lening aan te gaan, want mijn onderpand en salaris laten zulks niet”, zegt Arney Dors, een kleine ondernemer. Hij plant groenten en kweekt daarnaast ook wat kippen voor eigen gebruik en deels voor de lokale markt.

Dors zegt dat hij slechts SRD 5.000 wil lenen om een waterpomp aan te schaffen om vooral in deze droge tijd zijn aanplant te kunnen besproeien. Echter ontbreekt het hem aan mogelijkheden om die lening aan te gaan. De ondernemer komt uit een gezin van zeven, die allemaal aanspraak maken op een stuk perceel dat hij als onderpand wilde gebruiken. “Jammer voor mij, maar ik zal een andere weg bewandelen om alsnog in aanmerking te komen, zodat ik mijn beoogde doel kan realiseren.” Volgens hem zit bijna heel Coronie met het boedelprobleem. Albert Adelaar, plaatsvervangend voorzitter van het AKF, heeft de vele problemen van de Coronianen aangehoord.

“Het zijn zaken die eigenlijk niet onszelf regarderen, maar we hebben ze aangehoord en zullen een verslag met de probleemgevallen uitbrengen aan het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij”, zegt hij. Volgens hem betekent het niet dat deze Coronianen niet in aanmerking zullen komen voor een lening bij het AKF, omdat er niet alleen wordt gelet op het onderpand, “maar het gaat er ook om hoe het geld terugbetaald zal worden”. Daarnaast wordt er ook gekeken naar andere factoren die worden meegenomen bij de goedkeuring van een aanvraag. Met deze presentatie hoopt Adelaar, dat de gemeenschap van Coronie optimaal gebruik zal maken van de mogelijkheden uit het AKF.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

06-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics