Nickerie.Net, maandag 08 september 2008


160 getest voor experiment kleuteronderwijs

Filia Enser, 08/09/2008

Paramaribo - Ruim 160 kinderen uit Paramaribo en omstreken zijn de afgelopen week getoetst door kleuterpedagogen en hoofdkleuterleidsters voor het experiment met driejarigen in de kleuterklas waarmee het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) komend schooljaar start. Deze week zijn ruim twintig kinderen uit Nickerie aan de beurt. Rika Echteld, van de commissie van deskundigen, zegt dat de ouders de volgende week op de hoogte worden gesteld of hun kinderen de test succesvol hebben doorlopen.

De afdeling Inspectie van het Minov zal dan briefjes voor inschrijving verstrekken. Opnieuw wordt benadrukt dat 4-jarigen die nog geen plek op school hebben, voorkeur hebben boven de 3-jarigen. Ouders die geen plaats hebben weten te bemachtigen kunnen altijd bij de centrale registratie/inschrijving terecht, die op 18 en 19 september wordt gehouden. Kinderen worden zoveel mogelijk in de buurt van hun huis geplaatst. Tijdens de toetsing bleek dat er enkele huilende peuters aanwezig waren.

Zij vonden het namelijk erg om alleen achter te blijven. Het verschil tussen de kinderen die een peuterschool of crche bezoeken en anderen die dat niet gewend waren, was duidelijk merkbaar, stelt Echteld. Die vertoonden een totaal ander gedrag. Sommigen waren alert en gingen direct aan de slag met de spelletjes. Op de twee toetsdagen is aan de kinderen verhaaltjes verteld, hebben ze buiten gespeeld en is er met ontwikkelingsmateriaal gewerkt. Ook zijn de verschillende ontwikkelingsfasen van de kinderen getoetst. Echteld noemt onder meer spraak-/taalontwikkeling, zelfredzaamheid, motorische ontwikkeling, verstandelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ouders van driejarige peuters die vr 31 maart 2009 vier jaar worden, hebben gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun kind in aanmerking te laten komen voor een plaatsje in het kleuteronderwijs. Hiermee stapt het ministerie af van het vereiste dat driejarige peuters op de kleuterschool ingeschreven kunnen worden als zij uiterlijk in december, twee maanden nadat het schooljaar is begonnen, de leeftijd van vier bereiken.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

08-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics