Nickerie.Net, zaterdag 13 september 2008


Padieboeren bereiden straatacties voor

Beta Debidien, 13/09/2008

NIEUW-NICKERIE - Padieboeren bereiden zich voor om woensdag straatacties te voeren om een betere opkoopprijs van opkopers/verwerkers af te dwingen. “Welk actiemodel het wordt, zal in de komende dagen tijdig worden bekendgemaakt aan de rijstboeren. Vaststaat dat wij via districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar petities gaan aanbieden aan president Ronald Venetiaan, vicepresident Ramdien Sardjoe en minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI)”, zegt Harnandan Oemraw.

Hij is voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). De regering moet namelijk op dezelfde manier ingrijpen als toen de rijstprijs het afgelopen seizoen omhoog ging. Toen legde zij de export aan banden. Oemraw is niet te spreken over de recente prijsontwikkeling in de rijstsector. Bij aanvang van de voorjaarsoogst eind augustus werd de padie nog voor SRD 70 opgekocht.

Afgelopen weekeind kwam de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) bijeen om de prijs omlaag te brengen naar SRD 60. De SPBA-voorman kan zich niet voorstellen dat die drie dagen later afgleed naar SRD 55, omdat de opkopers menen dat de internationale prijzen van cargo gedropt zijn naar 550 US dollar. “De prijs die momenteel wordt aangeboden, is ver beneden de kostprijs (SRD 65) en dat kan niet”, zegt SPBA-bestuurslid Gopinder Bierdja. Op de lokale marktprijzen valt niets aan te merken; integendeel zijn die bijgesteld.

Volgens hem is de exporteur Bhagwatpersad Ramadhin persoonlijk bezig met de belangen van de boeren, omdat hij op wraak uit is. Vorig seizoen heeft Ramadhin gewacht met de export. Hij wilde 1200 US dollar voor een ton cargo, maar toen het ministerie van HI de export vergunningplichtig stelde, gingen plotseling alle prijzen van rijst op de internationale markt omlaag. Hij beschuldigde de overheid er toen van door de actie van HI niet te kunnen exporteren. “Het zijn allemaal onwaarheden die Ramadhin vertelt aan de gemeenschap”, zegt Bierdja. Ramadhin was niet bereikbaar voor commentaar.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics