Nickerie.Net, maandag 15 september 2008


Minister Verhagen schrijft Mahin Jankie - Overleg moet rechten toescheidingsovereenkomst veilig stellen

Eric Mahabier, 15/09/2008

DEN HAAG — De Nederlandse regering gaat zorgvuldig om met de belangen van de Surinaamse Nederlanders die vallen onder artikel 5 van de Toescheidingsovereenkomst (TO). Nederland stelt zich op het standpunt om al het mogelijke te doen om in het geding zijnde rechten van deze groep Nederlanders waar mogelijk veilig te stellen.

Dit laat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken via zijn directeur van de Directie Westelijk Halfrond aan de Vereniging Surinaamse Nederlanders in een brief weten. De brief is gedateerd 12 september en is een antwoord op een eerder schrijven van de vereniging. Daar in wordt onder meer gevraagd druk op Suriname uit te oefenen voor naleving van de TO. Buitenlandse Zaken zegt de brief namens minister president Jan Peter Balkenende en Justitieminister Ernst Hirsch Ballin te beantwoorden.

Het ministerie laat verder in de brief weten dat Balkenende en Hirsch Ballin tijdens hun recente bezoek aan Suriname, de Surinaamse autoriteiten expliciet de aandacht hebben gevraagd voor het feit dat Surinaamse Nederlanders zich zorgen maken over een eventuele beëindiging van de TO. Om de belangen van de Surinaamse Nederlanders veilig te stellen wordt verwezen naar een ambtelijk overleg tussen beide landen. Deze afspraak is tussen Balkenende en president Ronald Venetiaan gemaakt. De datum van het overleg is nog niet bekend en Buitenlandse Zaken wil in de brief niet vooruitlopen op eventuele resultaten.

In een persbericht reageert de VSN heel fel op de brief van Buitenlandse Zaken en worden verder het CDA en de PvdA bekritiseerd, de partijen waaruit Balkenende, Verhagen en Hirsch Ballin komen. "De CDA-ministers begrijpen de TO kennelijk niet. De rechten zijn reeds heel veilig in de TO. Waar de CDA-ministers steeds met een boog om gaan is de naleving van de TO aan Suriname te eisen.

Zelfs één brief hierover is sedert 1999, ondanks toezeggingen van minister Jozias van Aartsen aan de Nationale Ombudsman in 2000 en minister Eveline Herfkens in 2002 aan rechthebbenden, niet richting Suriname gegaan. Door de rechten ter discussie te stellen, brengt Nederland juist deze rechten in gevaar", benadrukt VSN-voorzitter Mahin Jankie in het persbericht. Hij vraagt zich af waarom de zorg van circa 20.000 in Suriname wonende Surinaamse Nederlanders over het niet naleven van de overeenkomst niet aan de Surinaamse autoriteiten is overgebracht. De VSN vindt het jammer dat zij niets meer hoort van minister Bert Koenders (PvdA) die als Tweede Kamerlid tegen minister Ben Bot op 27 april 2005 heeft gezegd: “Dit hoor ik voor het eerst. Er zou over de naleving gesproken worden.".-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

15-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics