Nickerie.Net, donderdag 18 september 2008


Nickerie krijgt binnenkort een modern slachthuis

Beta Debidien, 18/09/2008

NIEUW-NICKERIE - Het district Nickerie krijgt binnenkort een modern slachthuis naar internationale standaarden. Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kijkt momenteel uit naar een geschikte locatie waar het gebouw gerealiseerd kan worden. Minister Kermechand Ragoebarsingh van LVV hoopt later dit jaar een aanvang te kunnen maken met de bouwwerkzaamheden. De bewindsman zegt dat de eerste middelen daarvoor in reservering zijn. "Wij gaan het geld daarvoor vinden, zodat het gebouw snel gebouwd kan worden" zegt Ragoebarsingh.

Het oude gebouw van het slachthuis in Nickerie. Het vee wordt op een onverantwoordelijke mannier geslacht in het slachthuis te Nieuw Nickerie.-.

Het oude slachthuis, gelegen aan de Fredericieweg langs de Nickerierivier, voldoet al lang niet meer aan de voorwaarden voor het slachten van vee. "Het gaat om een gebouw van meer dan 60 jaar oud, dat aan vervanging toe is. De afgelopen tien jaar is de situatie verslechterd. De rivierwering is ook verzakt, waardoor bij hoogtij de zaak onderloopt" zegt veearts Ben Lieveld, hoofdverantwoordelijke van het slachthuis in Nickerie.

Volgens hem worden alle afgekeurde zaken van het vee in de Nickerierivier gedumpt, wat het milieu ook zeker niet ten goede komt. Hij zegt dat de rivierwering in de afgelopen periode verder is verzakt, waardoor bij hoge waterstanden in de Nickerierivier, het terrein van het slachthuis vaker onder water loopt. Lieveld juicht de nieuwe ontwikkelingen van het ministerie van LVV dan ook toe, vooral omdat zijn personeel straks onder betere omstandigheden het werk zal kunnen verichten. Hij hoopt niet dat het deze keer weer bij een belofte blijft, maar dat er concreet invulling aan het plan wordt gegeven, zodat het vee op een correcte en verantwoordelijke manier kan worden geslacht in Nickerie.

"Met de bouw van een nieuw slachthuis gaat Nickerie er ook op vooruit, omdat de veeteelt een geweldige impuls krijgt in het westen van het land." Er zijn vier locaties geďdentificeerd voor het opzetten van het slachthuis in Nickerie. "Eén van de locaties die goed scoorde, is het terrein van het Visserij Centrum Nickerie op de Zeedijk dat eveneens gelegen is langs de Nickerierivier" vertelt Ragoebarsingh. "Dit centrum was vijftien jaar geleden het modernste visserijcentrum in Suriname, maar men heeft geen gebruik gemaakt van de faciliteiten van het centrum en nu is de zaak in verval geraakt", zegt Ragoebarsingh.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics