Nickerie.Net, maandag 22 september 2008


Dewiednanan Baidjoe: ‘Nog geen digitaal reispasje op backtrack’

Geplaatst: 19/09/2008

Nickerie -  Backtrack-pionier Dewiednanan Baidjoe, alias Pee, zegt in een vraaggesprek tot op heden geen digitaal reispasje te hebben gezien, zoals beloofd. Hiermee zouden personen zich zowel bij aankomst als vertrek moeten identificeren op de backtrack-route. Baidjoe, die al jaren samen met andere collega’s de route exploiteert, kan zich vaag herinneren dat zulks door de autoriteiten, in verband met de ordening van de route, geďntroduceerd zou worden. ‘Wij als bootexploitanten zijn nimmer geconsulteerd, op geen enkele manier’, geeft hij mee. Het verwonderde hem enigszins toen DBS hem confronteerde met de ooit voorgenomen maatregel van het digitaal reispasje.

Baidjoe zegt dat alles zijn gangetje gaat en dat de nieuwe spelers, die volgens hem heel veel geroezemoes hadden veroorzaakt, al geruime tijd verdwenen zijn van de route. Momenteel zitten er vier booteigenaren op de backtrack zegt Baidjoe. ‘Voor de rest doen wij onze dagelijkse hossel om ons zelf in leven te houden.’ Tot zover hebben zich geen grote calamiteiten voorgedaan aan het Corantijnstrand, noch aan de zijde van Guyana. Baidjoe geeft aan dat gedurende de vakantieperiode de route redelijk druk is.
Over de veiligheid benadrukt Pee dat de normen van de Maritieme Autoriteit Suriname nog altijd hoog in het vaandel worden gedragen door alle backtrack-boothouders. Zo zijn hun boten gekeurd en moeten de passagiers voor vertrek hun veiligheidsvesten aandoen. Per boot nemen zijn maximaal negen personen en niet meer, zegt Baidjoe. Baidjoe zegt dat er geen sprake is van prijsopdrijving. Alle mensen hanteren de prijs van SRD 30 voor een enkel reis. Vanuit de Guyanese oever wordt G$ 2000 gevraagd, hetgeen bijna op hetzelfde neerkomt.

Enkele personen, die vaak de oversteek doen voor zaken naar Guyana visa versa, hebben DBS verteld dat zij voor het eerst horen van een digitaal reispasje, bestemd voor de route. ‘Mi nooit no si wang san lik dati’, zei een Guyanees, die op de boot stond te wachten om naar Guyana te vertrekken. Zelfs taxichauffeurs zeggen weinig over een digitaal reispasje te weten. Er geldt nog een voortdurend gedoogbeleid op de backtrack-route. De backtrack wordt wel regelmatig gecontroleerd door de gewapende machten, zowel op land als te water.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics