Nickerie.Net, maandag 22 september 2008


Padieproducenten Nickerie bieden petitie aan
Geplaatst: 19/09/2008

Nickerie -  De groep padieproducenten verenigd in de Surinaamse Padieboeren Associatie heeft gisteren op het bordes van het districtscommissariaat van Nickerie een petitie aangeboden aan districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar. In de petitie, die werd voorgelezen door SPBA-topper Harrinanan Oemraw, hebben de boeren melding gemaakt van de situatie in de rijstsector. De SPBA heeft in een bespreking met HI-minister Clifford Marica duidelijk kenbaar gemaakt, dat elk ingrijpen van deze in het handelsgebeuren van de sector ten nadele uitvalt voor de hardwerkende padieproducenten van de districten Nickerie en Coronie. Volgens de boeren geeft HI met haar maatregelen de opkoper(s) een stok in handen, die alleen maar tegen de padieboeren wordt gebruikt, terwijl de overheid terecht of ontrecht daar de schuld van krijgt.

Harrinanan Oemraw zegt dat de minister nodeloos de export vergunningplichtig heeft gesteld en dat de boeren nog meer ten onder zijn gegaan. De SPBA heeft er steeds op gewezen, dat de regering tot taak heeft de rijstsector te ondersteunen zodat deze ook attractief blijft voor jonge opkomende boeren die moeten overnemen. De boeren vragen zich af waarom de sector marginaal moet blijven. De prijzen voor een baal padie zijn het vorige seizoen drastisch gestegen. Daarna zijn alle prijzen voor inputs (diesel, ureum, onderdelen enz) drastisch omhoog gegaan, zegt Oemraw. Het resultaat was: een kostprijs van SRD 4250 per hectare. Indien de padieprijs niet op het niveau van SRD 75 per baal komt te liggen, zullen tal van boeren zware verliezen lijden.
Een van de boeren, die ook bij de indiening van de petitie aanwezig was, gaf DBS te kennen dat opkopers natte padie opkopen die ligt tussen SRD 60 en SRD 62. De boeren vragen zich af waar de regering Venetiaan blijft, evenals de afschaffing van de “government take” daar subsidie een vies woord blijkt voor de overheid.

HI heeft naar mening van de padieproducenten de mond vol van liberalisatie als het de boeren slecht gaat en wanneer het hun goed gaat, gooien zij roet in het eten. Ze komt dan met reeds lang afgedankte methoden en maatregelen. De padieproducenten hopen heel gauw reacties te verwachten vanuit de regering, terwijl zij de nodige plannen smeden om hun acties te verscherpen als deze uitblijven. Net zoals de boeren hun kostprijscalculatie hebben bloot gegeven, verwachten zij dat ook de opkopers transparant op tafel komen met cijfermateriaal en andere deskundige analyses.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics