Nickerie.Net, maandag 22 september 2008


Rechter: Bouterse moet publiek excuus aanbieden vanwege ongegronde lastercampagne tegen minister Santokhi

Bouterse lei, Santokhi wini

Geplaatst: 20/09/2008

Nickerie - NDP-leider Desi Bouterse heeft in Coronie en Ocer leugens over justitieminister Chandrikapersad Santokhi verteld. Hij heeft de bewindsman daarom in zijn eer en goede naam aangetast en beledigd. Bouterse moet binnen 24 uur in alle dagbladen en een aantal opgenoemde radio- en televisiestations zijn excuses aanbieden aan Santokhi. Dat besliste rechter Susanne Chu gisteren in het kort geding ‘Santokhi versus Bouterse’. Het vonnis moet zonder uitstel worden uitgevoerd. Elke dag dat de NDP-leider nalaat dit vonnis uit te voeren, moet hij een dwangsom van SRD 100.000 aan Santokhi betalen. Als Bouterse binnen 5 dagen niet reageert, mag Santokhi op kosten van Bouterse een excuuspersbericht laten opnemen

Rechter Chu motiveerde dat de bewering van Bouterse, dat met Santokhi’s medeweten drie drugsverdachten binnen enkele dagen in vrijheid zijn gesteld, is gelogen. Van het Openbaar Ministerie is nooit zo een bevel uitgegaan, waardoor zij stelt dat die bewering van Bouterse niet op waarheid berust. Ook de bewering dat Santokhi op de hoogte moet zijn geweest van de transactie die zijn vrouw met August Adjoeba alias Segebai in 2006 sloot, kwalificeert rechter Chu als een leugen. Volgens haar is bij de bewijsvoering niet gebleken dat Santokhi aanwezig was op kantoor van notaris Hirasingh toen de verkoopakte werd getekend. Bijkomend is dat de voormalige echtgenote van Santokhi geen perceel van Adjoeba heeft gekocht, maar van Stichting Dimico International, waarvan Adjoeba de vertegenwoordiger was. De eis van SRD 500.000 schadevergoeding is door de rechter verworpen. Volgens haar heeft Santokhi niet voldoende gemotiveerd hoe dat bedrag tot stand is gekomen en past dit bedrag niet in een kort geding. Ze verwees die eis naar de bodemprocedure.

Volgens de rechtsgeleerde heeft Santokhi recht op eerbiediging van zijn privacy en is Bouterse in zijn recht op het uiten van vrije meningsuiting te ver gegaan. Hij heeft daardoor een ander fundamenteel recht geschonden, door leugens over Santokhi te verkondigen.

Freddie Kruisland, raadsman van de bewindsman, zegt dat de media niet verplicht is om het excuuspersbericht van Bouterse op te nemen. Maar niet opnemen, zal het bewijs van onethisch gedrag van zo een medium zijn.

De raadsman van Bouterse, Irvin Kanhai, heeft intussen aangekondigd in hoger beroep te zullen gaan.


Gregory Rijssen

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics