Nickerie.Net, maandag 22 september 2008


Cleveland Clinic: 'Mobieltjes bedreigen spermakwaliteit'

Maandag 22 september 2008, 12:53 -

Cleveland - Uit onderzoek is gebleken dat handsfree bellen kan leiden tot een afname van de kwaliteit van het sperma. Vooralsnog is er geen reden om het toestel uit de broekzak te halen. Het onderzoek van de Cleveland Clinic is uitgevoerd op een kleine groep van 32 mannen, zo meldt CNN.

Vrije radicalen

Hun sperma is in een laboratorium verdeeld in een testgroep en een controlegroep. Het zaad van de testgroep werd op 2,5 centimeter afstand van een 850MHz-mobieltje geplaatst. Dit zou overeenkomen met de afstand van de broekzak tot de testikels en de meest gebruikte frequentie. Het mobieltje werd vervolgens een uur aangezet op de praatstand, om handsfree bellen na te bootsen.

In het sperma van de testgroep vonden de onderzoekers een toename van vrije radicalen en een afname van antioxidanten, die deze schadelijke chemicaliŽn moeten neutraliseren. Volgens onderzoeksleider Ashok Agarwal komt dat overeen met een afname van de spermakwaliteit, onder meer op gebied van levensvatbaarheid. "Gemiddeld was het gehalte vrije radicalen bij de testgroep met 85 procent toegenomen. Die radicalen houden verband met een reeks ziekten, waaronder kanker", aldus Agarwal. Kanttekeningen

Wel zijn er kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek van Agarwal. Zo ging het slechts om een kleinschalige steekproef en vond het plaats in een laboratorium, waardoor de bescherming van menselijke huid, botten en weefsel niet meespeelde. Agarwal doet daarom verder onderzoek naar de beschermende rol van het menselijk lichaam tegen elektromagnetische radiogolven van mobieltjes. Rackspace Managed Hosting

Ook heeft Agarwal nog geen verklaring voor de aangetoonde effecten, hoewel hij vermoedt dat de verhoogde temperatuur daarbij een rol speelt. Bij een eerder onderzoek ontdekte hij dat mannen die langer dan vier uur per dag hun mobieltje gebruikten, aanzienlijk slechter zaad produceerden dan mannen die dat minder vaak deden. 'Geen verband'

Joe Farren, woordvoerder van draadloze telecomorganisatie CTIA-the Wireless Association, hecht weinig waarde aan het nieuwe onderzoek van Agarwal. "In wetenschappelijke publicaties is geen verband aangetoond tussen mobiel bellen en nadelige gevolgen voor de gezondheid. Ook de wereldgezondheidsorganisaties denken er zo over", aldus Farren.

Ook Agarwal benadrukt dat mannen zeker niet onmiddellijk hun mobieltje uit hun broekzak hoeven te halen. Tijdens het interview met CNN had hij zelf ook een mobiel apparaat op zak. "Voordat we daarvoor waarschuwen, moet er nog veel bewezen worden", aldus Agarwal.

De gezondheidseffecten van telefoonstraling houden onderzoekers, belangengroepen en politici al jaren bezig. Het Europees Parlement is bezorgd dat kinderen en zwangere vrouwen schadelijke gevolgen ondervinden van straling. Daarom zouden er strengere normen op dit gebied moeten komen, zo adviseerde het parlement. Dat advies werd mede ingegeven door onderzoeken hieromtrent, waarvan de uitslagen eerder deze maand bekend werden. Zo bleek dat als zwangere vrouwen veel bellen, hun kinderen meer kans op gedragsproblemen hebben. Uit een ander onderzoek kwam naar voren dat kinderen met mobieltjes vijf keer meer kans hebben op hersentumoren.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Webwereld / Tweak

22-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics