Nickerie.Net, maandag 22 september 2008


Positie SLM op luchthaven blijft heet hangijzer

Lorenzo Irion, 22/09/2008

Paramaribo - Minister Richel Apinsa van Transport, Communicatie en Toerisme geeft toe dat de positie van de SLM op de luchthaven, nergens anders ter wereld te bespeuren valt. Mede door deze vooruitgeschoven positie lukte het de nationale vliegmaatschappij om een verhoging van 50 Amerikaanse dollar voor terminal fee per vertrekkende passagier te bedingen die per 1 oktober dit jaar ingaat. Een verhoging die door de Raad van Ministers (RvM) een paar weken terug is goedgekeurd. De RvM ging zelfs verder door de verhoging te splitsen in een tarief van 15 US dollar voor de regio en 50 US dollar voor de Midatlantische route.

Voorzitter Lloyd Read van de Bond Personeel in Dienst van NV Luchthavenbeheer (BPLB) om een reactie gevraagd, struikelt erover dat de SLM de verhoging gedaan krijgt, terwijl de autoriteit die voor de veiligheid en investeringen op de luchthaven moet toezien, met een kluitje in het riet wordt gestuurd met een verhoging van 8 US dollar. De positie van de SLM op de Johan Adolf Pengelluchthaven zit hem ook dwars en dat alles heeft zijn bond in een brief de vorige week aan vicepresident (vp) Ram Sardjoe doen toekomen om erover te praten. Tot gisteren was er nog geen uitnodiging ontvangen. Apinsa zegt dat zij echter al zowel met de vp als president Ronald Venetiaan heeft gesproken over de kwestie. “Ik wil de knoop doorhakken om deze kwestie opgelost te krijgen”, zegt ze resoluut.

Deze week nog wil ze om de tafel met de directeuren van de SLM en NV Luchthavenbeheer. Het geschil rond de titel op de grond moet ook worden aangepakt. Een heleboel dingen spelen een rol, zegt Apinsa. Ook die kwestie wie allemaal wel op de luchthaven mag. “Het gaat om douane, militaire politie, personeel van Financiën, Justitie en TCT”, somt de bewindsvrouwe op. Het is een heftige discussie, beaamt ze. De belastingen die de passagiers met de verhoging moeten betalen, maakt de Johan Adolf Pengelluchthaven nog niet tot de duurste ter wereld, meent de bewindsvrouw. Ze liet zich informeren en volgens haar staat Suriname op de vierde plaats. De duurste luchthaven is Schiphol in Amsterdam(Nederland), weet ze. De verhoging van de terminal fee is om de SLM uit de rode cijfers te helpen komen.

De TCT-minister wil vandaag op haar bureau een overzicht van alle belastingen die de passagiers uiteindelijk betalen om van de luchthaven gebruik te maken. Ze bereidt het publiek er ook op voor dat er mogelijk nog een belastingheffing aankomt. “Het gaat om een promotion fee zoals door de Caricom voorgesteld. Deze fee moet de toerismesector ten goede komen. De discussie betreft de hoogte die tussen de 3 en 5 US dollar zal liggen”, voegt ze er nog aan toe.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

22-09-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics