Nickerie.Net, woensdag 24 september 2008


Twee kopers voor Surland

Eliézer Pross, 23/09/2008

Paramaribo - Twee in-ternationale bedrijven hebben zich officieel aangemeld om tot uiterlijk 20 oktober aanstaande een bod te doen om SBBS (oud Surland) te kopen. Eén daarvan is de in België gevestigde UNIVEG, die al het management van Surland in handen heeft.

De minimumprijs is vastgesteld op 23 miljoen Amerikaanse dollar, om ten minste alle schulden van het bedrijf te dekken. Lokale potentiële kopers hebben zich niet officieel laten registreren. Volgens André Brahim, voorzitter van de Stichting voor Behoud Bacoven Sector Suriname (SBBS), kostte het de bedrijven 30.000 Amerikaanse dollars om zich te laten registreren om mee te dingen in de verkoop. UNIVEG heeft nog altijd de beste kansen om het bedrijf te kopen, omdat het SBBS al meer dan drie jaren bestuurt.

dWTfoto Een SBBS-arbeider bezig met onderhoudswerkzaamheden. Twee internationale bedrijven hebben zich officieel aangemeld om tot uiterlijk 20 oktober aanstaande een bod te doen om de Stichting voor Behoud Bacoven Sector Suriname (SBBS) te kopen. De minimumprijs is vastgesteld op 23 miljoen US dollar.-.

Onder hun management is de SBBS teruggeveerd van faillissement in 2002 om recordproductie en omzet te behalen. Volgens Brahim heeft UNIVEG contractueel het recht op ‘first refusal’; wat betekent dat zij elke hogere koopsom van een ander bedrijf mag evenaren. Met een jaarlijkse omzet van 2 miljard Amerikaanse dollars uit operaties in 22 landen, is de Belgische onderneming één van de grootste handelaren in de wereld van fruit en groenten. Brahim wilde niet in details treden over de tweede potentiële buitenlandse koper. Suriname staat de afgelopen maanden aan de frontlinie van een bittere strijd tegen de Verenigde Staten (VS) en grotere bacovenproducenten van Zuid- en Latijns-Amerika (MFN-landen). De toekomst van de afzetmogelijkheden voor bacoven van Caribische, Aziatische en Pacifische (ACP) landen ziet er niet zo fraai uit. De ACP-landen genieten een kleine mate van bescherming voor hun producten tegen de MFN-landen en VS.

Terwijl ACP-landen invoerrechtenvrij en ongelimiteerd mogen exporteren naar Europa, betalen de MFN-landen wel invoerrechten en zijn ze onderhevig aan een exportquotum. Als de VS en MFN-landen hun zin krijgen om minimaal verlaging van de invoerrechten te bewerkstelligen, kunnen Suriname en de overige ACP-landen worden weggeconcurreerd. Het enige wapen hiertegen, volgens Brahim, is dat de 79 ACP-landen dreigen niet te zullen meewerken aan verdere liberalisatie van de wereldhandel. Suriname is volgens Brahim zwaar aan het lobbyen onder de ACP-landen om de eenheid te consolideren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net/ de Ware Tijd

23-09-2008

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics