Nickerie.Net, maandag 06 oktober 2008


ACP wil meer tijd voor handelsliberalisatie

04/10/2008

Paramaribo - Europa moet stoppen met het uitoefenen van druk op de armste landen van de wereld voor het sluiten van individuele handelsovereenkomsten. Landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan (ACP) moet meer tijd worden gegund om te komen tot een gemeenschappelijk onderhandelingsplatform.

Dat stellen de regeringsleiders van de ACP-landen bij de afsluiting van hun zesde top, gisteren in de Ghanese hoofdstad Accra. President Ronald Venetiaan is de enige Caricom-regeringsleider die op de top aanwezig was. De delegatie van het Caricom Secretariaat wordt geleid door secretaris-generaal Edwin Carrington.

In de 'Verklaring van Accra' pleiten de 79 ACP-landen voor onbelemmerde afzet op de Europese markt. De ACP-landen, met een totale bevolking van ongeveer 300 miljoen mensen, worstelt al geruime tijd om een gesloten front te vormen in het proces waarbij de EU aandringt op ondertekening van de economische partnerschap overeenkomsten (EPA's).

Volgens Brussel zijn de EPA's noodzakelijk om de decennialange preferentiŽle marktvoordelen voor ACP-landen af te bouwen, zodat deze landen voldoen aan de door de WTO gestelde regels. Een aantal van deze landen die vrezen voor uitsluiting van de markt hebben ondertussen voorlopige handelsovereenkomst met de EU gesloten. Dit heeft de fragmentatie binnen de ACP-groep extra benadrukt en diens positie om als blok betere handelsafspraken te maken voor hun grotendeels kwetsbare, grondstoffen exporterende economieŽn. Deze landen verschepen meer dan een kwart van hun export naar de Europese Unie.

De ACP-landen kampen al geruime tijd met stijgende voedsel- en brandstofprijzen en kijken nu aan tegen mogelijke dalende ontwikkelingshulp en investeringen vanwege de financiŽle crisis in de rijke landen. De aftredende ACP-voorzitter, president Omar Hassan al-Bashir van Soedan, beschuldigde de rijke landen van Ďchantageí om de arme landen te dwingen slechte handelsafspraken te maken. De komende periode gaat een topmissie van ACP-leiders naar Europa om te lobbyen voor meer tijd, zodat de EU en de ACP nader tot elkaar worden gebracht met betrekking tot de handelsissues.-

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics