Nickerie.Net, zaterdag 11 oktober 2008


Toekomst Billiton in gevaar - reserves West-Suriname niet tegen elke prijs

11/10/2008

Paramaribo - Onderhandelingen tussen de regering en BHP Billiton over de bauxietreserves in West-Suriname zijn voorlopig stopgezet. Reden hiervoor is dat de Australisch/Zuidafrikaanse mijnbouwgigant met een voor Suriname onacceptabel ‘alles-of-niets’ voorstel op de proppen is gekomen. Ruimte voor onderhandelen wordt niet gegeven. “Wij willen de laatste grote beschikbare bauxietreserves van Suriname zo goed mogelijk ontwikkelen, maar niet tegen elke prijs”, zei minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteren tijdens een persconferentie. Hij voelt zich in zijn positie gesterkt door de steun van de president en het parlement. De multinational wil een 30.000 hectare grote concessie in West-Suriname, met 220 miljoen metrieke ton aan bewezen reserves, op basis van overeenkomsten en wetten die minimaal zeventig jaar terug dateren, met belastingtarieven van 65 US dollarcent per ton bauxiet.

BHP-Billiton wil dan US$ 700 miljoen investeren om het gebied te ontwikkelen, wat dan een winst- en loon-belastingvrije periode van tien jaar oplevert. Het probleem is dat BHP-Billiton 45 procent van de aandelen in de Paranam raffinaderij -Suralco bezit 55%- in handen heeft, maar geen concessie met bauxietreserves heeft om na 2010 te voldoen aan haar verplichtingen. Suralco daarentegen heeft een concessie in het Nassau-gebied in het oosten en kan ook nog bauxiet uit Brazilië importeren om 55% van de bauxiet die de raffinaderij verwerkt aan te leveren tot 2020.

De overheid verwerpt het voorstel van BHP omdat het, volgens Rusland, letterlijk een uitverkoop zou zijn van de laatste beschikbare grote reserves van Suriname. Daarnaast zal het de plannen om zelf een geďntegreerde industrie in West Suriname op te zetten in gevaar brengen. De overheid is bereid om een veel kleinere concessie te geven aan BHP-Billiton, van 68 miljoen metrieke ton aan bewezen reserves, voor een periode van 25 jaar. De onderhandelingen stortten echter een week terug in toen het Surinaams onderhandelingsteam van BHP, te horen kreeg dat zij geen mandaat hebben van het hoofdkwartier om over andere zaken te onderhandelen dan wat in hun in maart gepresenteerde voorstel staat.

Naast concessie grootte en verouderde condities die het bedrijf wenst, is er ‘vooralsnog’ geen ruimte om te praten over milieu aangelegenheden en verhoging van de inkomsten en het spinoff effect op het gebied van kennis en lokale investeringen voor Suriname. Het land heeft echter tal van andere opties voor de reserves in het Bakhuys-gebied. Het Zwitsers bedrijf, GlenCore, arriveert rond 20 oktober om te praten over een mogelijke samenwerking met ALUMSUR ten aanzien van de geďntegreerde industrie in West-Suriname.

Voor wat Paranam betreft, wil de staat 10 procent van de aandelen van BHP-Billiton kopen. Eddy Jharap, adviseur van Suriname’s onderhandelingsteam, zei gisteren aan de Ware Tijd, dat een mogelijkheid is om alle 45 procent aandelen van BHP over te nemen mocht blijken dat zij zich niet kunnen verenigen met de voorwaarden van de staat. Dit kan het einde betekenen van BHP-Billiton in Suriname. Samen met Suralco moet zij komende week duidelijkheid geven over hun plannen voor de Paranam Raffinaderij na 2010.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics