Nickerie.Net, dinsdag 14 oktober 2008


Geld spaarders in Suriname niet 100 procent gedekt

Martin Redjodikromo, 13/10/2008

Paramaribo - In Suriname is het geld van spaarders niet voor de volle 100 procent gedekt. De lokale handelsbanken moeten wel door de kasreserve-regeling een deel van hun gelden opbergen bij de Centrale Bank van Suriname. Dat is meestal niet meer dan 30 procent voor de US dollar en de Euro, terwijl voor de SRD dat 25 procent moet zijn.

Dat is meestal niet meer dan 30 procent voor de US dollar en de Euro, terwijl voor de SRD dat 25 procent moet zijn. Kort gezegd betekent het dat als een bank failliet mocht gaan, de SRD-client 25 procent van zijn belegd geld terug kan krijgen. “Deze kasreserve-regeling geldt niet voor kredietcooperaties”, zegt directeur Satcha Jabbar van Spaar- en Kredietcoöperatie Godo aan de krant. Dit is voor haar geen vrijbrief om te beleggen in hoge risico producten, zoals dat in het buitenland is gebeurd.

Ook ziet ze geen toeloop van Godo-leden die hun gespaarde gelden willen opnemen. “Integendeel is er juist een instroom van spaargeld van onze leden uit Nederland.” Volgens de Godo-directeur willen de leden aan de Noordzee juist hun pensioenen en zuur verdiend geld in Suriname sparen, omdat het hier gunstiger zou zijn en niet bloot wordt gesteld aan hoge risico beleggingen.

Twee weken geleden lanceerde de Centrale Bank een persbericht, waarin is gesteld dat “Surinaamse financiële instellingen hoegenaamd geen risico lopen op verliezen of schade als direct gevolg van de crisissituatie rond enkele financiële instellingen van wereldformaat in de Verenigde Staten van Amerika.”

RBTT bankdirecteur Anne Harmsma verklaarde eerder tegenover de krant dat de Centrale Bank goed toezicht houdt op de activiteiten van de financiële instellingen onder haar toezicht. Ook die instellingen zouden het niet in hun hoofd halen om zich in een positie te manoeuvreren, waarbij ze in financiële problemen zouden komen. Vorige week nam de Nederlandse regering het besluit dat spaartegoeden van de burgers voor de volle 100 procent worden gedekt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics