Nickerie.Net, vrijdag 17 oktober 2008


Padieboeren niet tevreden met padieopkoopprijs
Geplaatst: 17/10/2008

Nickerie -  Terwijl de padieoogst in het district Nickerie nog plaatsvindt, zeggen padieboeren niet tevreden te zijn met de opkoopprijs die aan hen wordt geboden door de opkopers. De boeren zeggen dat zij een prijs van 65 Surinaamse dollars ontvangen, wat echter niet winstgevend is. Omdat zij vooralsnog geen andere keus hebben, zijn zij verplicht om hun geoogste padie tegen dit bedrag af te geven. De regenbuien van de laatste periode hebben ervoor gezorgd dat boeren nog meer in de kosten zijn gejaagd en dat hun velden drassig zijn geworden, waardoor padie op de velden zijn blijven staan. De oogstmachines kunnen zich moeilijk voortbewegen in de drassige velden. Voor de boeren betekent dit alleen maar verlies. Velen hebben een opbrengst die ligt tussen de 30-35 balen per hectare.

Anderen zien nog kans om 55 balen te halen, wat toch nog niet rendabel is voor hen. Harrinanan Oemraw van de SPBA bevestigde het bovenstaande en zegt dat hij LVV-medewerker Jhaggroe enorm dankbaar is dat hij zich steeds laat informeren over het verloop van de oogst in Nickerie. Geruchten dat de Verenigde Staten een overschot zou hebben en hun product goedkoper levert, berusten niet op waarheid, zegt Oemraw die niet lang terug zich persoonlijk heeft georiŽnteerd in de Verenigde Staten. Oemraw zegt dat dit gerucht vanuit de hoek van de opkopers de wereld in is geslingerd om paniek te zaaien. Hij zei verder dat de VS conform de wereldmarktprijs leveren en niet anders. Oemraw wist te vertellen dat de boeren van Amerika goed gefaciliteerd worden door de overheid.

De boeren van Amerika worden naar zeggen van Oemraw goed gesubsidieerd en hun infrastructuur ziet er goed verzorgd uit. Inputs worden heel goedkoop geleverd, zegt de SPBA-zegsman. Er is volgens hem een hemelsbreed verschil tussen Amerikaanse en Surinaamse boeren. In vergelijking met de padieprijs in het buurland Guyana, zegt Oemraw dat boeren aldaar omgerekend SRD 75 ontvangen voor een baal padie.
Padieboeren kunnen het moeilijk verkroppen waarom de overheid de lang gevraagde brandstofsubsidie niet toekent. Het gaat boven hun verstand dat terwijl de brandstofprijzen in het buitenland omlaag gaan, deze in Suriname juist omhoog trekken. De padieboeren zien graag dat de HI-minister met een duidelijke verklaring naar buiten komt.

Oemraw liet doorschemeren dat de inzaai het komend seizoen een daling zal vertonen, omdat boeren verliezen hebben geleden en ook nog sterk gedemotiveerd zijn geraakt. Er zijn verder geluiden gehoord dat een van de rijstmagnaten vanuit regeringszijde is aangemaand om padie goedkoop in te kopen. Dit ter voorkoming dat de export weer aan banden wordt gelegd. Oemraw om reactie gevraagd, gaf aan dat zij dit ook hebben gehoord en vragen zich af waarom de regering zulke pressiemiddelen tegen hen gebruikt. Indien dit op waarheid berust, zegt Oemraw dat het zeer nadelige gevolgen zal hebben naar de verkiezingen toe. Boeren willen volgens hem af van een regering die hen steeds blijft benadelen, aldus de SPBA-zegsman.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics