Nickerie.Net, donderdag 16 oktober 2008


‘200 jaar Coronie betekent een nieuw begin’

Isaak Poetisi, 16/10/2008

Paramaribo - Districtscommissaris (dc) Ireen Esajas van Coronie is zich bewust van haar zware taak en inspanningen om samen met alle geledingen binnen het kokosdistrict de juiste koers te kiezen om de gewenste ontwikkeling tot stand te brengen. "200 jaar Coronie betekent een nieuw begin", benadrukt zij. De bewoners vinden dat naar de Coroniaan moet worden geluisterd. Het moment waarop de waterkringloop van het zee- en het zoetwater is verstoord, begon de achteruitgang van het district. Een heet hangijzer was de intrede van de partijpolitiek.

Tijdens de discussies na de presentatie over de historie van Coronie ging het er af en toe fel aan toe. Districtscommissaris Ireen Esajas en parlementariër Frankel Brewster luisteren aandachtig.-dWT foto/ Isaak Poetisi .

Dc Esajas heeft maandagavond tijdens een presentatie in een overvolle partijcentrum Avanaisa te Totness alle Coronianen opgeroepen hun bijdrage te leveren aan het nieuw begin. De inleiding over de historie van het district is gehouden op de vooravond van viering 200 jaar Coronie. Inleider Micheal Jubitane heeft aangegeven dat een ieder bij zichzelf te rade moet gaan hoe het komt dat Coronie en de Coronianen ondanks een bloeiende historie in de huidige situatie verkeren. Uit de discussies blijkt dat het gros van de deelnemers struikelt over de verstoring van de waterkring door het afdammen van de zoetwatertoevoer naar de zee.

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte stelt vast dat sinds de waterkringloop is verstoord, het district is verworden tot een verzorgingsgebied. Alexander Feller is het met hem eens. Volgens hem is ondanks de aanleg van 100 kilometer waterkeringsdammen geen zichtbare verbetering opgetreden. "Daardoor is er een verstoring opgetreden in de eiwitvoorziening, want de agrarische sector was inherent aan de visvangst", zegt Feller.

De inleider constateert dat Feller in dit opzicht op één lijn zit met historicus André Loor . "Als historici hebben wij daarom de taak om een duik te nemen in alle plannen die voor Coronie zijn gemaakt en nagaan waarom ze mislukt zijn", zegt Jubitane. NDP-parlementariër Remie Tarnadie zegt dat de neergang zich vanaf 1940 heeft ingezet toen er geen afstemming meer was tussen burger en overheid. Alexander Cornet van het actiecomité Coronie stelt dat zolang de zoetwaterkanalen niet worden opengemaakt, het probleem nooit opgelost zal zijn. Wim Udenhout constateert dat er iets kapot is gegaan in het arbeidsethos. Hij wijst erop dat de Coronianen zelf de partijpolitieke polarisatie moeten doorbreken.Eind oktober vindt er in het kader van het feestprogramma wederom een lezing plaats met als thema: 'Hoe verder met Coronie'.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics