Nickerie.Net, donderdag 16 oktober 2008


Suriname ‘vist’ Guyanese boot uit Corantijn

16/10/2008

Paramaribo - Suriname stoort zich niet aan protesten uit Georgetown over het enteren van illegale Guyanese schepen op de Corantijnrivier door de marine. Dinsdag was dit wederom het geval met de MV Lady Chandra I, een schuit van de westerburen die zonder beloodsing voer op de rivier, en daarom uit de Corantijn werd ‘gevist’. In mei startte de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) wederom met het beloodsen van (internationale) schepen die deze nationale waterweg willen bevaren. De Guyanese regering is hiervan op de hoogte gesteld.

In juli werden al twee schepen geënterd die zich hieraan schuldig maakten. De bemanning kwam er toen met een waarschuwing vanaf. “Het geënterde vaartuig had geen loods aan boord en ook geen aanvraag ingediend en was op weg naar een steiger in Guyana om suiker te laden”, zegt Lloyd Gemerts, hoofd Registratie, Inspectie en Certificering van de MAS. Op last van de Marine, die gezamenlijk patrouilleerde met de politie en de MAS, moest het 375 gross ton wegende schip voor anker bij de MAS-steiger in Nickerie. De vier bemanningsleden, onder wie de kapitein, zijn toen opgebracht en is proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Onder het mom van motorpech probeerde de kapitein te voorkomen dat het schip aan de ketting werd gezet.

Onderzoek wees echter uit dat er niets mis is met het vaartuig. De zaak is voor verdere behandeling bij het Openbaar Ministerie, maar is er intussen een boete van 1.000 Surinaamse dollar opgelegd en moeten de loods- en bakenkosten – bijna 300 US dollar – alsnog worden betaald, benadrukt Gemerts. Intussen heeft het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken fel gereageerd op de actie van de Surinaamse marine, die hij typeert als “provocatie”. De zaak wordt door Georgetown op de voet gevolgd en is intussen verslag gedaan aan de Caricom en de Verenigde Naties. “Eerder hebben we al in een diplomatieke nota geprotesteerd over deze zaak bij de regering van Suriname, echter zonder enig resultaat”, zegt de Guyanese regering in haar verklaring.

Ze beroept zich onder meer op de uitspraak van Internationaal Zeerecht Tribunaal, ITLOS, die Surinames acties op de rivier “een aanfluiting van internationale normen en praktijken” zou hebben genoemd. Surinames standpunt is echter duidelijk. Omdat de rivier volledig Surinaams bezit is, moet minimaal 48 uur van te voren een beloodsingsverzoek worden gedaan bij de Surinaamse autoriteiten. Hiervoor moet contact worden gemaakt met een Surinaamse scheepsagent, die de zaak dan verder afhandelt. Het vragen om beloodsing op de rivier geldt voor alle schepen – ook Surinaamse, met een volume vanaf vijftig kubieke meters.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics