Nickerie.Net, vrijdag 17 oktober 2008


Suriname grote profiteur van EPA

17/10/2008

Paramaribo - Surinaamse exporteurs kunnen sinds woensdag, tegen een nultarief met hun rijst en bacoven op de Europese markt. De op die dag ondertekende Economische Partnerschap Overeenkomst (EPA), tussen Cariforum-landen en de Europese Unie op Barbados maakt dit mogelijk.

Minister Clifford Marica van Handel en Industrie legt uit dat het land gaat profiteren van de Economische Partnerschap Overeenkomst.-.dWT foto/Werner Simons

Volgens minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI) die namens Suriname het document tekende, is het niet de perfecte overeenkomst, maar hij gelooft wel dat hij voor Suriname in dit stadium haast het onderste uit de kan heeft gehaald. Hij heeft gisteren op zijn ministerie een persconferentie belegd om de uiteindelijke ondertekening van de EPA toe te lichten.

“Het is gelukt om zoveel mogelijk producten die als grondstoffen voor onze ondernemers dienen, op de nulprocentlijst te krijgen”, liet de bewindsman tevreden weten. Het is de lijst van producten waarover partijen het overeen zijn geworden dat ze invoerrechtenvrij geďmporteerd mogen worden. Hij waagde het niet om zo gauw enkele van die producten op te sommen, maar verwees naar het 2.000 pagina tellende document dat over de EPA handelt. Een derde voor Suriname concreet voordeel is dat de lokale productie zo goed als mogelijk beschermd wordt door concurrerende goederen uit het buitenland toch nog tegen heffingen, hoe minimaal ook, op de verboden lijst te laten opnemen. “Dat betekent dat deze goederen nooit tegen het nultarief het land in mogen”, verduidelijkt de HI-bewindsman.

Marica noemt als derde fase de reductielijst. Op deze lijst prijken goederen die na drie jaar ook naar het nultarief moeten zijn gebracht. Een termijn van uiterlijk 25 jaar is genoemd, waarbinnen de importheffing op deze goederen volledig tot nul procent gerealiseerd moeten zijn. Met de aanname van de EPA zijn de banen in de rijstsector, maar vooral die van de ruim 2.000 arbeiders bij de Stichting Behoud Bananensector Suriname (SBBS) veiliggesteld, haalt Marica opgelucht aan. “Het is zaak dat we met zijn allen keihard gaan werken om het beste uit deze deal te halen voor Suriname”, benadrukte de HI-minister.

Guyana en Haďti hebben nog niet getekend. Intussen hebben alle landen in deze overeenkomst een statement getekend waarin de twee landen worden opgeroepen alsnog te tekenen. Indien ze dit niet doen, zullen ze niet kunnen genieten van de preferenties van de overeenkomst. In Suriname moet de EPA nog geratificeerd worden door het parlement.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics