Nickerie.Net, zaterdag 18 oktober 2008


Kinderhuis Arya Dewaker viert 75-jarig bestaan
Geplaatst: 18/10/2008

Paramaribo -  De Maharishi Dayanand Kinderhuis Arya Dewaker viert vandaag zijn 75-jarig bestaan. In dit kader staat een aantal activiteiten aan de Kafiluddistraat op programma. De middag en de avond zullen bestaan uit toespraken, bhajans, het presenteren van gedichten en het nuttigen van een warme maaltijd, gevolgd door muziek en zang. Pandiet Ramsaroep Bansradj, voorzitter bestuur Stichting Maharishi Dayanand Kinderhuis, vertelt dat hij vanaf 1962 zitting heeft in het bestuur van de gemeente Arya Dewaker. Sinds een jaar of vijf is hij verbonden aan het kinderhuis.

Het kinderhuis werd op 18 oktober 1933 opgericht, vanwege de grote armoede die in het land heerste. De bedoeling was om vooral de kinderen van de kansarme contractanten uit India op te vangen. Nu is het kinderhuis uitgegroeid tot een tehuis, waar vooral kinderen uit onevenwichtige gezinnen opgevangen worden. Er zijn net enkelen die wees zijn. Op dit moment huisvest het kinderhuis ongeveer 52 kinderen en twee moeders die inwonen. Daarnaast zijn er vrijwilligers en de stagiaires die meehelpen in de begeleiding van de kinderen. Het kinderhuis vangt kinderen op vanaf hun vierde tot hun tiende jaar. Er zijn uitzonderingsgevallen, geeft pandiet Bansradj aan.

De kinderen mogen tot hun 18de jaar onderdak genieten. Weer anderen en vooral de scholieren en meisjes blijven, totdat zij in het huwelijksbootje stappen. Het kinderhuis functioneert op basis van donaties en wordt gesubsidieerd door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Deze subsidie is bijlange na niet genoeg. Pandiet Bansradj vindt het heel leuk om iets voor deze kinderen te betekenen. Zijn boodschap luidt als volgt: “we hebben het 75 jaren lang volgehouden en hopen te gaan naar ons honderdste jaar en zelfs langer.”

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

18 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics