Nickerie.Net, zondag 19 oktober 2008


NATIN investeert 600.000 euro in nieuwe opleidingen

17/10/2008

Paramaribo - Het Natuur Technisch Instituut (NATIN) investeert de komende vier jaren, in samenwerking met twee instituten in Nederland, 600.000 euro in twee nieuwe MBO-opleidingen. Namelijk Procestechniek en ICT.

De middelen worden beschikbaar gesteld door de Uitvoeringsorganisatie Twinningsfaciliteit Suriname Nederland (UTSN). NATIN-directeur Dave Abeleven wil samen met de onderwijsinstelling ROC Midden-Nederland de ICT-opleiding al in het schooljaar 2009/2010 opstarten. Er wordt gestart met 30 studenten die de vierjarige opleiding zullen volgen. Aan het eind zal de opleiding volledig zijn opgezet.

Procestechniek zal in samenwerking met de Nederlandse VAPRO-OVP groep in 2010 worden opgezet. Dat project zal twee jaren duren. Elk van de twee projecten kost 300.000 euro. Het UTSN-fonds van 8 miljoen euro is door minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking van Nederland opgezet. Met de Twinningsfaciliteit wordt samenwerking gestimuleerd tussen vergelijkbare organisaties, ofwel spiegelorganisaties.

Het streven is versterking van de samenwerking, kennisontwikkeling en capaciteitsversterking. Jaarlijks is twee miljoen euro beschikbaar. Naast het NATIN, put ook het internaat Zaailand uit het UTSN-fonds. Dit internaat is opgezet voor jongens uit het binnenland die naar de stad komen voor verdere studie. De stichtingen Sabi van Suriname, en Vonzell van Nederland gaan samenwerken om huiswerkbegeleiding op te zetten voor de jongeren. Beide projecten zijn gisteren officieel geopend door minister Koenders en zijn de eersten in UTSN-verband.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics