Nickerie.Net, zaterdag 18 oktober 2008


Standaardisatie ter bescherming toerisme boom

Eliézer Pross, 17/10/2008

Paramaribo - Ter bescherming van de 160.000 toeristen die Suriname jaarlijks aandoen, duizenden investeerders en Suriname’s eer, hoopt de Stichting Toerisme Suriname (STS) tegen medio 2009 standaarden te mogen introduceren voor de toerisme sector die de afgelopen drie jaren is verdubbelt op alle niveaus. Dit zei STS-voorzitter Armand Li A Young woensdag in gesprek met de Ware Tijd. Standaardisatie is volgens hem bijzonder noodzakelijk omdat opportunisten hun slag slaan om allerlei toertjes te organiseren die vaak genoeg tegenvallen. Toeristen worden daarbij gedupeerd, terwijl Suriname een slechte naam krijgt.

In de afgelopen jaren is er, volgens Li A Young vanaf het grassroots niveau gewerkt aan verbetering van het toeristisch product, Suriname. Vanaf de schoolbanken worden leerlingen landelijk onderwezen over de toerisme branche. Daarnaast worden potentiële ondernemers van zowel het kustgebied als het binnenland gestimuleerd om te voldoen aan een bepaalde maatstaaf. Tegen medio volgend jaar, hoopt Li A Young dat er samengewerkt kan worden met het Suriname Standaarden Bureau om een speciale standaarden merk voor de Surinaamse toerisme sector.

Het aantal toeristen die Suriname aandoet is de afgelopen drie jaren verdubbeld. Steeds meer komen uit het Caribisch Gebied en buurlanden, waaronder tussen de 20.000 en 30.000 uit Frans Guyana. Suriname wordt vooral gezien als een goedkope winkelbestemming. Daarnaast zijn er in de afgelopen drie jaren een aantal kleine, middelgrote en grote hotelaccommodaties bijgebouwd, waaronder wereldberoemde ketens als Best Western en de in aanbouw zijnde Mariott, waarbij Suriname momenteel 3.500 hotelkamers beschikbaar heeft.

Het dubbele van drie jaren geleden, waarvan de helft aan internationale standaarden voldoet. Ook het aantal toeroperators en reisbureaus is bijna verdrievoudigd naar ongeveer 45 elk. Naast de 150 hotels en pensions, is er vooralsnog geen zicht op hoeveel appartementen en wooncomplexen zijn bijgekomen die ondermeer gericht zijn op toeristen en stagiaires. Volgens Li A Young zijn er minimaal 300 van dergelijke ‘ondernemingen’. Ook het aantal ontspanningsoorden is verdubbeld naar ongeveer 100 landelijk.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

17 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics