Nickerie.Net, vrijdag 24 oktober 2008


Contractors en werknemers BHP Billiton West-Suriname vrezen verlies van banen

1000 personen zitten nu al thuis

Nickerie – Personen die nu werkzaamheden verrichten in het West Suriname gebied voor de bauxietmaatschappij BHP Billiton zien al hun toekomstplannen in rook opgaan als de deal tussen de maatschappij en de Surinaamse overheid niet doorgaat. De arbeiders denken dat ze van de ene op andere dag brodeloos gemaakt zullen worden en zij worden door het gevoel van onzekerheid verlamd.

Volgens Lorenzo Ramcharan, die als ondernemer in het gebied operationeel is, leven ook de actieve contractors in grote onzekerheid na het nieuws dat de onderhandelingen tussen BHP Billiton en de regering zijn afgebroken. Hij geeft aan dat daags na de bekendmaking reeds 200 personen uit het gebied zijn vertrokken. Daarbij zijn volwassen mannen in tranen uitgebarsten, terwijl andere medewerkers slapeloze nachten krijgen. “Het leek net alsof er weer een vliegtuig was neergestort met daarin een familielid of beste vriend.” Zo verwoordt Ramcharan de gevoelens van de getroffenen. Hij zegt het vertrek te hebben ervaren als een evacuatie van de mensen uit een gebied waar een vulkaan op uitbarsten staat.

Velen hadden gedacht te zullen werken bij BHP Billiton tot hun pensionering en zien dat nu niet meer zitten. Wat de mensen wakker houdt is het feit zij leningen hebben genomen bij commerciële banken en nu in een heel onzekere situatie zijn komen te verkeren. De terugbetaling van hun schuld is nu niet gegarandeerd.

Geschat wordt dat 1000 personen nu thuis zitten te wachten op wat er gaat gebeuren. Een deel hiervan heeft al 5 jaar voor BHP Billiton gewerkt. “Hun leven ligt nu stil” zegt een zichtbaar terneergeslagen Ramcharan. Hij is als kleine ondernemer met vervoer van de medewerkers van deze maatschappij belast en zegt ook direct getroffen te zijn, omdat zijn gepleegde investeringen in boten en andere materieel verloren dreigen te gaan. Hij heeft 10 personen in dienst die momenteel niets te doen hebben en dus thuis zitten. De nu in onzekerheid levende arbeiders en contractors vragen zich nu in gemoede af of de Surinaamse regering het wel goed doet.

Ramcharan denkt dat de regering wel degelijk bezig is de belangen van Suriname te behartigen. Aan de andere kant wordt echter gevreesd dat als de Surinaamse overheid in zee gaat met een onderneming uit Azië, die wellicht werknemers uit eigen land zal inzetten, waardoor de Surinamers buiten de boot zullen vallen. Een voorbeeld hiervan is de wijze waarop bijvoorbeeld Dalian gemeend heeft “eigen mensen” in te zetten bij asfalteringswerkzaamheden.

In tegenstelling tot het Aziatisch bedrijf heeft BHP Billiton steeds gebruik gemaakt van ongeveer 90% Surinamers bij haar activiteiten en de maatschappij had ook al de bereidheid getoond meer landgenoten in te zetten. Hoewel de teleurgestelde arbeiders begrijpen dat de overheid het uiterste uit de kan wil halen voor de Surinaamse natie, maken zij zich ernstig zorgen omtrent ongeveer 2500 beoogde banen die verloren gaan. Volgens Ramcharan vragen zij zich ook af of zij als Surinamers wel zoveel voordelen zullen hebben als er een deal wordt gesloten met een andere maatschappij dan BHP Billiton.

De arbeiders uit het gebied zeggen tenslotte het heel jammer te zullen vinden als de deal met BHP Billiton niet doorgaat, omdat deze maatschappij tenminste al heeft bewezen goed om te kunnen gaan met Surinamers. Bovendien heeft de maatschappij al behoorlijk geďnvesteerd in het gebied en hadden de activiteiten reeds een behoorlijk spin-off effect. De ideale situatie voor volgens de getroffenen dat BHP Billiton wederom aan tafel gaat met de regering en dat partijen tot een vergelijk komen.

Richenel Small

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

23 -10-2008


Lees verder:

Minister Rusland zet Suralco en BHP Billiton in bauxietonderhandelingen Bakhuis-gebied onder druk.... - Mogelijk Chinese interesse voor West-Suriname

 

Staat onderhandelt met derden over Bakhuysbauxiet

12-05-2008 door Vernon Texel, De Ware Tijd

Paramaribo - Suriname gaat ook met derden onderhandelen over ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied, nu Suralco en BHP-Billiton dit 'exclusief' recht uit handen hebben gegeven. Tussen de twee multinationals, die gezamenlijk optrokken om de gunsten van de staat voor het miljardenproject, onstond tweespalt toen Billiton zonder afstemming met haar partner een concept onderhandelingsdocument aan de regering overhandigde. Uiteindelijk gingen de maatschappijen hun eigen weg, en komt Suralco binnenkort met een eigen voorstel.

Voorbereidende werkzaamheden bauxietmijn in Bakhuis-gebied

"Ik heb afgelopen week een brief gestuurd naar partijen om snel te besluiten over West-Suriname en tegelijkertijd aangegeven dat we met derden gaan onderhandelen over de ontginning van bauxiet in het Bakhuysgebied.

Wij zijn namelijk niet gehouden om op hen te wachten", zegt minister Gregory Rusland van Naturlijke Hulpbronnen (NH). De regering blijft wel afzonderlijk in gesprek met de twee maatschappijen, maar Rusland zwijgt voorlopig over wie de nieuwe belangstellenden zijn. "Ik moet eerst een paar acties ondernemen om de spelers in kaart te brengen. Ze zijn er wel degelijk", bevestigt de bewindsman.

Vorig jaar werd bekend dat onder meer China verhevigde belangstelling toonde in dit project.

Door de gewijzigde wereldeconomie waarbij prijzen voor grondstoffen recordhoogten bereiken, wil Suriname niet te lang meer wachten met een definitief akkoord. "We moeten niet alleen rekening houden met de strategie van de partners, maar ook ons belang veilig stellen." De NH-minister verwacht daarom binnen twee weken met partijen om de tafel te gaan zitten.

De investering zal tegen het licht van de nieuwe internationale omstandigheden worden gehouden. In het Bakhuysproject zou in eerste instantie drie miljard US dollar worden geďnvesteerd, investeringskosten die nu vele malen hoger liggen. Wel blijft Rusland vasthouden aan een geďntegreerde bauxietindustrie, wat met name Suralco tegen de borst stuit. Dit zou 'niet haalbaar' zijn. "Het is niet zo eenvoudig het onderste uit de kan te krijgen, maar we willen de beste deal en de kans om investeerders te krijgen in West-Suriname", dikt Rusland tot slot nog eens aan.

(
Bron foto's: archief Kraaijer / Suriname Blogspot)

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd / Kraaijer

12 -05-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics