Nickerie.Net, zaterdag 25 oktober 2008


Bewijs voor plannen Duitse kolonie in Suriname

Nazi Duitsland had in de jaren dertig van de vorige eeuw interesse om een kolonie te stichten in de Guyana's, waaronder ook Suriname. Dat staat te lezen in het boek ‘Das Guayana Projekt' van de Duitse auteur Jens Glüsing dat eind oktober verscheen.

Hakenkruis in het Amazonegebied (foto: Der Spiegel)

SS-voorman Heinrich Himmler wilde een bruggenhoofd in Zuid-Amerika hebben en had een geheim onderzoek laten doen naar de bezetting van de drie Guyana's: Frans-Guyana, het toenmalige Nederlands-Guyana (Suriname) en Brits Guyana. De bedoeling van de bezetting in de Guyana's was om de macht van de Amerikanen, Fransen en Britten in de regio te breken. Maar Himmler stelde de plannen uit, omdat de oorlog in Europa alle aandacht opeiste.

Glüsing vond voor het eerst documenten die de plannen van de Duitsers bevestigen. Tot nu toe waren er alleen geruchten bekend over de expansiedrift van de Duitsers, die de regio ook wilde koloniseren. Hij ontdekte bovendien een grafmonument voor de Duitse wetenschapper Joseph Greiner diep in het Amazonegebied. Greiner maakte deel uit van de geheime expeditie die werd geleid door Otto Schulz-Kampfhenkel.

Het boek van Glüsing is in het Duits verschenen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Wereldomroep

25 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics