Nickerie.Net, woensdag 29 oktober 2008


Billiton verlaat in 2010 Suriname
Geplaatst: 29/10/2008

Paramaribo -  De BHP Billiton heeft besloten om Suriname in de tweede helft van 2010, na haar laatste mijnactiviteiten, te verlaten. Dat maakte minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) gisteren tijdens een persconferentie op zijn kantoor bekend.

Het mijnbouwbedrijf heeft haar besluit op vier gronden gebaseerd:

Met het aangekondigd vertrek van Billiton staan 1.100 banen op het spel. Van Billiton-arbeiders heeft DBS vernomen dat het mijnbouwbedrijf al enkele contractarbeiders naar huis heeft gestuurd. Rusland maakte bekend dat Billiton geen enkele arbeider naar huis heeft gestuurd. Slecht enkele arbeiders zijn om strategische redenen weggestuurd. Vandaag draait het bedrijf normaal.

De bewindsman maakte de harde belofte dat de arbeidsplaatsen van alle Billiton-arbeiders van Surinaamse afkomst door de staat zijn gewaarborgd. De prognoses zijn divers, maar het kan zijn dat medio 2010 Surinaams aluminiumbedrijf AlumSur al in bedrijf is en waarschijnlijk met andere partners de rol van Billiton in de Paranam-raffinaderij overneemt. Billiton heeft momenteel 45% van de aandelen van de Paranam-raffinaderij in handen. Volgens Rusland komen deze aandelen ter beschikking van de staat. De bewindsman kon niet aangeven wat de waarde van de aandelen is. Tegen eind 2010 zal hierover worden onderhandeld.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

29 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics