Nickerie.Net, woensdag 29 oktober 2008


Bauxietproductie na 2010 gegarandeerd

Martin Redjodikromo, 29/10/2008

Paramaribo - Ondanks het vertrek van BHP-Billiton uit Suriname, blijft de productie van bauxiet na 2010 gegarandeerd. Met name contractbedrijven in de industrie hoeven niet te vrezen, omdat zij nog altijd nodig zullen zijn voor het bevoorraden van de Paranam-raffinaderij. Bepaalde van deze bedrijven hebben al investeringen gedaan. Het runnen van een bedrijf brengt met zich mee “dat je ook de risico’s moet kunnen inschatten”, vindt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen.

Op deze archieffoto verrichten werknemers van Suriname Earth Moving Contractors, SEMC, werkzaamheden met zwaar materieel in een van de mijnen van BHP Billiton.-.dWTfoto

Hij verzekert dat bauxietontginning ook na 2010 doorgaat en dat de contractors zich daarop moeten voorbereiden. Dat het stabilisatiefonds nog niet is ingesteld, ziet de bewindsman niet als probleem om het West-Surinameproject nog meer handen en voeten te geven. “Die plannen zijn nog overeind en niet van de baan.” Contractorbedrijf Haukes NV, die ook diensten levert aan BHP Billiton, wil in dit stadium niet reageren op het vertrek van de Australisch/Zuid-Afrikaanse multinational. “Hopelijk heeft de regering een plan B,” is het enige dat Helmut Haukes aan de krant wil zeggen. De details van het vertrek moet hij eerst onder ogen zien om voorzieningen te kunnen treffen voor zijn organisatie.

Eric van Ravenswaay van Suriname Earth Moving Contractors (SEMC) zegt positief te denken Hij durft nu nog geen uitspraken te doen over het vertrek van de bauxietmaatschappij uit Suriname. Bankier Anne Harmsma van de RBTT Bank wil niet vooruitlopen op de ontwikkelingen, omdat de gevolgen volgens hem pas na 2010 zichtbaar kunnen zijn. “Ik denk dat de regering wel over alternatieven beschikt en ook met dit scenario rekening heeft gehouden. We hoeven niet bang te zijn.” Hij verduidelijkt dat met de verdere globalisatie van de wereldeconomie, Suriname ervoor moet zorgen dat er randvoorwaarden worden geschapen om andere investeerders aan te trekken, waardoor de economie verder wordt gediversificeerd. “Er zullen zich zeker nieuwe mogelijkheden aandienen,” zegt Harmsma zelfverzekerd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics