Nickerie.Net, woensdag 29 oktober 2008


Geen paniek om vertrek BHP-Billiton Glencore standby

Ivan Cairo, 29/10/2008

Paramaribo - Met het vertrek van BHP-Billiton over twee jaar uit Suriname, komen de 1.100 arbeidsplaatsen bij dit bedrijf niet in gevaar. Nu reeds worden door de regering maatregelen getroffen opdat de mijnactiviteiten van deze multinational ook na 2010 gecontinueerd worden en de bevoorrading van de Paranamraffinaderij normaal doorgaat. De regering reageert nogal coulant op de mededeling dat het bedrijf vertrekt, omdat hiermee ook rekening is gehouden tijdens de bauxietonderhandelingen. Ook zijn er voldoende gegadigden die de plaats van de multinational kunnen overnemen.

Minister Gregory Rusland van Natuurlijke HulpbronnenMinister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen

“Er hoeft geen paniek of ongerustheid te ontstaan”, zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen desgevraagd aan de Ware Tijd. Hij geeft aan dat het Zwitserse Glencore “standby” is om serieuze gesprekken met de regering te beginnen, voor een eventuele betrokkenheid in de ontwikkeling van het Bakhuysbauxiet. Mogelijk praten partijen al over anderhalve week weer met elkaar. Vorige week was een delegatie van Glencore reeds in Paramaribo voor besprekingen. Deze zijn heel goed verlopen, bevestigt Rusland. “Glencore is de volgende fase. We proberen nu de eventuele ongerustheid in de samenleving weg te halen”, vervolgt de bewindsman.

Ondertussen is ook de Chinese staatsaluminiummaatschappij Chalco door Rusland uitgenodigd om te komen praten. Eerder had dit bedrijf al zijn interesse kenbaar gemaakt voor deelname in een geïntegreerde aluminiumindustrie in West-Suriname.

BHP-Billiton-topman Frank Plantenberg liet president Ronald Venetiaan maandag weten dat de maatschappij onmiddellijk alle investeringen in het Bakhuysproject stopt en in Suriname opbreekt, zodra de mijnen in Oost-Suriname medio 2010 zijn uitgemijnd. BHP-Billiton heeft een 45 procent aandeel in de Paranam-raffinaderij. In hoeverre deze aandelen door de staat worden overgenomen is nog onduidelijk.

Tijdens een persconferentie gistermiddag gaf minister Rusland aan, dat met de huidige ontwikkeling deze aandelen “beschikbaar komen voor de staat”. Of ze door BHP-Billiton voor overname aan de staat zijn aangeboden en wat de eventuele financiële waarde van deze aandelen zijn, wilde hij niet concreet aangeven. Afhankelijk van de komende ontwikkelingen zouden de aandelen misschien zelfs vóór 2010 in handen van de staat kunnen komen, liet Rusland doorschemeren. In de gesprekken met de president maandag en gisteren met Rusland, gaf Plantenberg drie redenen op waarom BHP-Billiton vertrekt.

Het bedrijf heeft niet de geëiste bauxietconcessie van de staat kunnen krijgen, jointventurepartner Suralco/Alcoa heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven hoe de bevoorrading van de raffinaderij na 2010 gaat plaatsvinden, en de multinational grijpt ook de huidige financiële wereldcrisis aan om haar vertrek te onderbouwen. Door de dalende prijzen van grondstoffen zou de mijnbouwsector nu niet meer lucratief zijn en zou het Bakhuysproject, volgens BHP-Billiton, “marginaal” zijn.

Komende week praat de regering met Suralco/Alcoa over diens positie met betrekking tot de voortgang van de bauxietsector. Dit bedrijf heeft te Nassau een bauxietvoorraad van zeker 30 miljoen metrieke ton en heeft ook nog andere concessies in Oost-Suriname. Een spoedig vertrek van deze multinational is dan ook niet te verwachten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

29 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics