Nickerie.Net, vrijdag 31 oktober 2008


Suriname muisstil na Guyanese claim Corantijnrivier

Fenny Zandgrond, 31/10/2008

Paramaribo - Opposante Jenny Simons (NDP) hekelt het stilzwijgen van de regering na de beschuldiging van Guyana op internationaal podium dat Suriname twee weken geleden agressie heeft aangewend bij het enteren van een Guyanese boot op de Corantijnrivier.

Guyana claimt medezeggenschap op de rivier, die voor Suriname in het geheel tot zijn territorium behoort. De politica wilde weten hoe de regering deze kwestie zal aanpakken, daar de buitenlandse media de uitspraken van Bharrat Jagdeo reeds overnemen, aangezien Suriname die niet weerspreekt. “En de regering blijft stil”, ergerde Simons zich.

De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) nam de Guyanese vrachtboot ‘My Lady Chandra I’ met zeven bemanningsleden op 13 oktober in beslag, omdat die geen beloodsingsverzoek hadden ingediend bij Suriname. Om een diplomatieke rel te voorkomen koos Suriname dit keer voor een waarschuwing aan de overtreders. Ambassadeur Manorma Soeknandan gaf aan de Guyanese pers mee dat de actie van Suriname geen agressie was, maar een daad om zijn maritiem gebied te beheren. Ze benadrukte de beheersrechten van Suriname op de totale Corantijnrivier.

Jagdeo stelde evenwel dat de boten op Surinaams gebied zijn gedirigeerd door de MAS-functionarissen en zo in ‘verboden gebied' kwamen. Het Guyanees staatshoofd verwierp de rechten van Suriname op de gehele rivier en zei open te staan voor diplomatiek overleg. Soeknandan ging, als vertegenwoordiger van Suriname, niet in op dit aanbod.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics