Nickerie.Net, vrijdag 31 oktober 2008


Van Bommel adviseert: ‘BHP Billiton en regering weer om onderhandelingstafel’

Eric Mahabier, 31/10/2008

DEN HAAG - Zowel Suriname als BHP Billiton heeft geen baat bij een vertrek van de multinational uit Suriname. Net als elke investering gaat ook een vertrek van een multinational uit een land gepaard met kapitaal. Voor het land zelf komt de werkgelegenheid in gevaar en ook een belangrijke inkomstenbron komt op de helling. “Het is verstandig dat beide partijen nader tot elkaar komen”, adviseert Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) op het aangekondigd vertrek van BHP Billiton in 2010 uit Suriname.

Volgens Van Bommel heeft BHP Billiton een “sterke” positie in de onderhandelingen, omdat ze een belangrijke “economische speler” in Suriname is. De multinational brengt deviezen binnen in de staatskas. “Maar ik heb een wens dat die onderhandelingen worden vlot getrokken”, stelt het SP-Tweede Kamerlid. Vertrek van BHP Billiton uit Suriname zal volgens de Nederlandse politicus de Surinaamse economie niet doen instorten, “maar zo'n vertrek is wel slecht voor het land”. Daar het vertrek gepaard zal gaan met mogelijk miljoenen US dollars, vermoedt Van Bommel dat het “dreigement” een “stap” is in het onderhandelingsproces.

“Vaak dreigen bedrijven weg te gaan, maar die stap om daadwerkelijk te vertrekken gaat niet zo makkelijk.” Indien partijen elkaar toch niet kunnen vinden, meent Van Bommel dat de regering er alles aan moet doen om de gevolgen voor de Surinaamse economie zo goed mogelijk op te vangen. Vooral het behoud van de werkgelegenheid moet goed in de gaten worden gehouden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

31 -10-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics