Nickerie.Net, maandag 03 november 2008


Nieuw luchtvaartbedrijf voor regionale diensten in startblokken

Fenny Zandgrond, 01/11/2008

Paramaribo - Arsi Carib Alliance (ACA) heet de nieuwe luchtvaartmaatschappij die in februari volgend jaar van start gaat. Het bedrijf is volgens directeur Arjoen Gajadharsing een Surinaams bedrijf dat met zijn Amerikaanse partner Evergreen Helicopters, helicopterdiensten zal verlenen.Met het Venezolaans bedrijf Aerolinea Suramericana van Emelio Sanhueza Rojas zullen lijndiensten naar de Caribische regio, Latijns-Amerika en Europa worden aangeboden.

 Volgens Gajadharsing wordt niet geconcurreerd met de overige spelers op de Surinaamse markt en zal een alliantie worden gevormd om Suriname te ontsluiten en het eco-toerisme te bevorderen. Gajadharsing participeert in de samenwerking met zijn bedrijf Arsi Aero-Copter Services en bezit met Aerolinea een aandeel van 51 procent van de economische waarde van ACA. Arsi evenwel heeft in de commerciële activiteiten een aandeel van tien procent. Suriname zal volgens de ondernemer worden ingepast in reispakketten van touroperators in onder meer Latijns-Amerika, zoals Peru en Bolivia. Dit moet de stroom Amerikanen en Canadezen richting het land trekken.

Met de SLM zouden reeds gesprekken worden gevoerd. De bedoeling is dat ACA, aansluitend op de SLM-diensten, passagiers verder vervoert naar de meest bezochte bestemmingen. Met de verschillende touroperators worden nu informele gesprekken gevoerd om na te gaan waar de marktvraag het grootst is. “Er moet een interactie ontstaan tussen Surinaamse bedrijven onder elkaar”, meent Gajadharsing. Hoewel in zijn contract met de Venezolaanse partner is opgenomen dat ook Europa wordt aangedaan, zegt hij vooralsnog geen ambities te hebben om via Venezuela op de mid-Atlantische route te komen. De kosten zouden onaantrekkelijk hoger liggen dan de rechtstreekse KLM/SLM vluchten. Voor de Venezolanen is gekozen gezien hun ervaring op de Latijns-Amerikaanse markt.

Tot de launch worden nog technische zaken afgehandeld met de luchtvaartwaakhond Civil Aviation Safety Authority Suriname (Casas). Gajadharsing zegt reeds een bereidverklaring voor de start van het bedrijf te bezitten en het verkrijgen van de beschikking van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme zou een kwestie van tijd zijn. De economische vergunning van de Luchtvaartdienst en toestemming van Casas moet nu nog worden verworven. ACA hoopt zich blijvend te vestigen in de luchtvaartbranche.

SLM-topper Johan Sandie geeft desgevraagd aan dat op aanbeveling van de Venezolaanse ambassade gesprekken zijn gevoerd met de ACA-directie. SLM zet haar faciliteiten op de luchthaven en afhandelingspersoneel commercieel in, en staat open voor elke klant. Evenwel zal het staatsbedrijf niet samenwerken met maatschappijen zonder ervaring en die zich nog moeten bewijzen. Sandie ziet ACA niet als concurrent: “We hebben gerenommeerde bedrijven als Martinair hier gehad en ze zien opbreken.” Bovendien is SLM ISO-gecertificeerd en daardoor verplicht zorgvuldig om te gaan met partnerschappen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics