Nickerie.Net, maandag 03 november 2008


SLM jammert over ongelijke concurrentie - maar weigert volledige transparantie eigen kostenstructuur

Lorenzo Irion, 03/11/2008

Paramaribo - SLM noemt de concurrentiestrijd in de regionale luchtvaartsector ongelijk en dus ongezond. Volgens de ‘national carrier’ is zij de enige vliegmaatschappij in de regio die niet wordt gesubsidieerd. Clyde Cairo, onderdirecteur Commerciële Zaken bij SLM, noemt onder andere Air Jamaica en Liat. Caribbean Airlines spant volgens hem de boog. “Per jaar komt het neer op 54 miljoen Amerikaanse dollars die de Trinidadiaanse overheid subsidieert aan deze luchtvaartmaatschappij”. Alles boven de prijs van 50 US dollar per barrel olie komt voor rekening van de Staat.

Trinidad produceert zelf ook olie. “SLM is de enige vliegmaatschappij binnen de Caricom die niet wordt gesubsidieerd. Wij betalen de wereldmarktprijs voor de brandstof”, klaagt de SLM-topper. Minister Richel Apinsa van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) bevestigt deze informatie. “Binnen de Raad van Ministers (RvM) heb ik het vaker aangekaart, maar ik weet nog niet wat de regering precies hiermee gaat doen”.

Ze gelooft niet dat de overheid klaar staat om de SLM te subsidiëren. De regering vindt het een economisch potentieel bedrijf dat zichzelf moet bedruipen. Het lukt minister Apinsa maar niet om de regering te overtuigen het bedrijf te helpen. “Ik weet niet of het aan mij ligt dat ik dit niet aan de regering kan verkopen, maar het lukt niet haar zover te krijgen”. Aan de andere kant erkent ze dat de SLM nog niet echt open kaart speelt met de gegevens die nodig zijn en inzicht moet verschaffen in de werkelijke financiële positie van het bedrijf. Ze doelt op inkomsten, uitgaven, vaste lasten en privileges, reclame- en actiebeleid.

“Met Telesur heb ik dit wel. De directie voorziet me regelmatig van financiële overzichten, eventuele acties en reclamestunts die ze van plan zijn uit te voeren”. Op zich gelooft ze dat het een kwestie van tijd is voor de SLM om uit de rode cijfers klautert. Als licht in de tunnel ziet ze de verhoging van de terminal fee die is gebaseerd op de verhogingen die de brandstof de afgelopen tijd onderging. Met het hoge benzineverbruik van de Boeing was de verhoging rechtvaardig. Apinsa gelooft dat met de komst van het nieuwe toestel dat zeer zuinig verbrandt, ook op die post de SLM meer financiën zal overhouden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics