Nickerie.Net, zondag 09 november 2008


Telesur heeft geld voor tweede glasvezel zeekabel

Martin Redjodikromo, 08/11/2008

Paramaribo - Een nieuwe internationale zeecommunicatiekabel kost ruim 35 miljoen US dollar. Telesur onderhandelt met Guyana om in partnerschap deze belangrijke kabel aan te schaffen en te beheren. Hierdoor hoeft Suriname niet alleen afhankelijk te zijn van de America’s II zeekabel die door zeker 30 operators wordt gebruikt.

Het is al een aantal keren voorgekomen dat deze America’s II kabel is beschadigd, waardoor communiceren met het buitenland hemeltergend werd. “Ultimo 2009 moet die tweede zeekabel een feit zijn en wij zullen voor 50 procent in dat project participeren,” zegt directeur Dirk Currie van Telesur. Het geld hiervoor is al apart gezet. Er zijn volgens hem twee redenen hieraan ten grondslag namelijk het veiligstellen van de te verwachten groei naar telecomdiensten en een 100 procent opvang als de bestaande kabel wederom mocht uitvallen.

Currie geeft mee dat de winst over 2007 met SRD 2 miljoen is afgenomen ten opzichte van 2006. Toen was de winst nog SRD 78,5 miljoen en daalde die in 2007 naar SRD 76,3 miljoen. Currie schrijft dit toe aan de liberalisatie van de telecomsector. Voorheen was er volgens hem, sprake van een monopoliepositie. “Toen was er geen sprake van marketing- en saleskosten, maar er is wel winst gemaakt.” Voor dit jaar worden er nog 12 nieuwe base stations voor het mobiele telefoonnetwerk opgeleverd. Hoe groot het aantal mobiele abonnees is, wil de Telesur-directeur niet prijsgeven. Wat hij wel weet is dat er dit jaar geen groei in het abonneebestand is geconstateerd. Hij heeft de indruk dat de markt is gestabiliseerd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics