Nickerie.Net, dinsdag 11 november 2008


600 HIV-besmetten in Nickerie
Geplaatst: 11/11/2008

Nickerie-  Volgens de schatting van de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) zijn er in Nickerie bijkans 600 personen geÔnfecteerd met het hiv-virus. Het Nickerie Aids-team (NAT) zal in nauwe samenwerking met het Bureau Alcohol en Drugs, Psychiatrisch Centrum Suriname en de WIN-groep een buddytraining organiseren in januari 2009. Volgens Pearl Fraser, gezondheidswerker/counselor in dienst van het NAT, is zo een training nodig. Een buddy is een vrijwilliger die geen geld ontvangt voor zijn activiteiten. Zij krijgen wel een onkostenvergoeding. Fraser zegt dat buddyís mannen en vrouwen zijn uit de gemeenschap die genoeg motivatie en doorzetting in zich dragen om personen met hiv/aids te assisteren. Om als buddy te fungeren, is het gewenst dat zo iemand een buddytraining volgt. Tijdens zo een training, die 5 dagdelen in beslag neemt, wordt aan de buddy verschillende zaken voorgehouden zoals gesprekstechnieken, depressie, rouwverwerking en andere aanverwante zaken.

Op 1 december zal het buddyproject op Wereld Aidsdag alvast gelanceerd worden. Deze training is mogelijk gemaakt door een financiŽle bijdrage van het Aids Fonds Nederland. Fraser doet een dringend beroep op zowel mannen als vrouwen om zich op te geven voor deze leerrijke en meer nog unieke training. Aangegeven is dat er geen bepaalde vooropleiding hiervoor vereist is.

Bronnen binnen de gezondheidszorg melden dat veel mensen die een hiv-test zouden willen doen, deze vermijden. Dit omdat de testcenter, welke te Paradise gevestigd is, nog taboe is en dus niet al te veel wordt bezocht. Mensen zijn vaak geneigd om over personen die, die richting opgaan, te roddelen dat zij hiv/aids-patiŽnt zijn. Ook is aan DBS medegedeeld dat commerciŽle sekswerkers die in Nickerie aan de ziekte lijden, vermoedelijk helemaal niet uit de roulatie worden gehaald. Aan de sekswerkers worden adviezen meegegeven dat zij bij hun genotzoekers condooms gebruiken. Helaas wordt dit niet vaak op prijs gesteld door bepaalde klanten, met als gevolg dat zij besmet raken.

Hiv-besmettingen worden niet alleen via commerciŽle seks verspreid, maar komen ook vanuit andere hoeken waar seks niet op een veilige manier plaatsvindt. Er zijn reeds voorspellingen gedaan, dat indien het seksueel gedrag niet zal veranderen, in Nickerie een explosieve stijging van het aantal hiv/aidsgevallen merkbaar zal zijn. Er zijn ook in Nickerie mensen die de ziekte hebben, maar zich niet laten testen en behandelen.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

11 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics