Nickerie.Net, dinsdag 11 november 2008


Diabetes neemt toe in Suriname

Erna Aviankoi, 11/11/2008

Paramaribo - Ruim 40.000 personen, tien procent van de Surinaamse gemeenschap, leven met diabetes (suikerziekte). Dit aantal neemt steeds toe. Cijfers zijn vooralsnog niet beschikbaar. Het is een chronisch progressieve ziekte en wij hebben hierop geen antwoord. Wij mogen best ongerust zijn, want wij kunnen het niet remmen”, zegt dokter Liesbeth Berggraaf van de Stichting Diabetes Educatie Suriname aan de krant. Slechts zo'n tien procent van de patiënten heeft type I. “Dat zijn mensen die de ziekte acuut krijgen. Het overkomt je gewoon zoals een motor kan doorbranden en er zijn geen voorzorgsmaatregel tegen deze vorm.” Maar het overgrote deel van de diabetici - 60 tot 80 procent - heeft type II en is te dik.

Berggraaf neemt een duik in de kosten en vraagt zich af wat deze ziekte het land jaarlijks kost. Een ligdagtarief is ongeveer boven de SRD 100 en diabeten die worden opgenomen liggen gemiddeld 60 dagen. Een mogelijke verklaring voor het grote aantal diabetici is het aantal mensen met fors overgewicht en het aantal mensen dat te weinig beweegt. Berggraaf legt een grote verantwoordelijk op de leefstijl van het individu. Ze wijst erop dat er enige regels zijn die in acht moeten worden genomen. De belangrijkste zijn een gezonde levensstijl, zodat men niet te dik wordt. “Dat je bijvoorbeeld hoge bloeddruk hebt of dat je nieren het plotseling opgeven, daar kan je niks aan doen. Maar je kan wel ervoor zorgen dat je niet te dik wordt, waardoor je hart overmatig moet werken en je daardoor ziek wordt.”

De opmerkingen van Berggraaf doet ze in het kader van Wereld Diabetes Dag op donderdag 14 november. Om de samenleving bewust te maken van een gezonde leefstijl, wordt op die dag het Derde Surinaamse Diabetes Symposium gehouden. Vrijdag is er een wetenschappelijke bijeenkomst voor gezondheidswerkers. Daags erna is er een opendag voor gezondheidswerkers, patiënten en een diabetes informatiemarkt. Overgewicht is één van de oorzaken van diabetes. Uit een epidemiologisch onderzoek van de arts Marja van Eer uit 2001 blijkt dat in de leeftijdscategorie 18 - 55 jaar ruim dertien procent van de mensen in Suriname diabetes mellitus had. Dit percentage is verkregen door middel van een steekproefsgewijs bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek toen ook dat 17 tot 22 procent van de Surinamers een Body Mass Index heeft boven de 30 (fors overgewicht). Daarnaast beweegt 70-75 procent van de mensen te weinig. Dit jaar wordt veel aandacht besteed aan type I.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics