Nickerie.Net, vrijdag 14 november 2008


Fransen jagen Telesur in de kosten

Eliézer Pross, 14/11/2008

Paramaribo - Een tweede glasvezelkabel is meer dan noodzakelijk. Suriname en Guyana zijn gisteren praktisch de hele dag verstoken gebleven van goede internetverbinding. Volgens een bekendmaking van Telesur gisteravond na zes uur, is de America’s II glasvezelkabel beschadigd in Frans-Guyana, tussen Manna en St. Laurent. De precieze oorzaak is officieel nog niet bekend. Het vermoeden is dat de kink dit keer is ontstaan tijdens graafwerkzaamheden. Het staatsbedrijf was genoodzaakt over te schakelen op zijn back-up systeem via satelliet. Daardoor kon er slechts in beperkte mate gebruik worden gemaakt van het internet. Hetzelfde gebeurde bij het internationaal bellen en sms-en.

“Niemand lijdt grotere verliezen dan Telesur wanneer er problemen zijn met de huidige verbinding,” aldus toppers van het bedrijf tegenover de Ware Tijd. Het is voor het bedrijf bedrijfseconomisch niet rendabel de verbinding via satelliet te onderhouden om de grote vraag in Suriname te accommoderen. Er zijn contractueel geen mogelijkheden opgenomen met leveranciers van de kabel om eventueel schadeclaims in te dienen.

De America’s II verbindt de telecommunicatie tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana met de rest van de wereld. Telesur-PR-officer Roy Belfor zegt dat het probleem snel is opgelost, omdat de breuk aan land is en niet in zee zoals de laatste keer in augustus vorig jaar. Toen lag het internetverkeer ruim drie weken stil. Buitenlandse technici moesten er aan te pas komen om het probleem op te lossen. Ook toen ging het mis aan de Franse kant.

Telesur heeft twee weken geleden zijn plannen voor een tweede glasvezelkabel aangegeven. De bedoeling is om die kabel samen met Guyana te financieren. Deze zal dan als 100 procent back-up dienen voor de America’s II tussen de landen. Telesur-directeur Dirk Currie heeft eerder gezegd dat Guyana eindelijk is overgehaald om de helft van de 25 US miljoen te betalen voor de back-up glasvezelkabel.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

14 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics