Nickerie.Net, dinsdag 18 november 2008


Voorzitter SPBA verwacht geen verlaging rijstprijs
Geplaatst: 17/11/2008

Nickerie -  Harrynandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), verwacht dit jaar tot en met het eerste kwartaal in 2009, geen verlaging van de prijs van rijst. Volgens hem is de duur geoogste padie inmiddels opgekocht en verwerkt. Het ligt momenteel op de schappen.

De SPBA-voorzitter verwacht wel dat na de oogst in maart 2009 padieprijzen wel omlaag zullen gaan. Toch zal er tegen die tijd rekening met de internationale marktprijs moeten worden gehouden. Als die prijs laag is, zal een baal (79 kg nat) padie aan de lage kant zitten, terwijl bij een hoge prijs de padieprijs omhoog wordt geschroefd. Dat legt de SPBA-voorzitter uit. Twee jaar terug kostte een baal SRD 25. De laatste tijd concentreerde de prijs van een baal zich rond de SRD 60. In de winkel kost 10 kilo rijst rond de SRD 30.

Intussen is de prijs voor een ton rijst gekelderd naar US$ 595. Omgerekend komt dat neer op SRD 1,67 per kilo rijst. Tien kilo rijst zou volgens de internationale geldende prijs SRD 16,70 moeten kosten.

Oemraw zegt dat niet de padieboeren, maar de opkopers de prijs waarvoor zij padie opkopen, bepalen. Hij pleit voor meer overheidsbemoeienis bij de opkoop van padie. Maar de overheid wil volgens hem volledige liberalisering, in schril contrast met Guyana, waar de overheid de rijstsector enigszins beheert.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

17 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics