Nickerie.Net, dinsdag 18 november 2008


Presidenstvrouwe deelt bezorgdheid over Diabetes Mellitus

Lorenzo Irion, 17/11/2008

Paramaribo - Presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan deelt de bezorgdheid van de gezondheidszorg over de ziekte diabetes mellitus, bekend als suikerziekte in Suriname.De afgelopen dagen is wereldwijd en in Suriname op diverse fronten aandacht besteed aan deze ziekte in verband met Wereld Diabetesdag op 14 november 2008. Vanuit verschillende organisaties zijn oproepen gedaan om de ziekte de baas te worden en te voorkomen dat nog meer mensen suikerziekte krijgen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid heeft ongeveer tien procent van de Surinaamse bevolking diabetes mellitus. Lijders aan deze ziekte wordt verzocht beter op zichzelf te letten, met name wat hun eet- en leefgewoonte betreft, alsook de discipline bij het gebruik van hun medicatie.
 

dWT fotoís/Stefano Tull
Presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan-Vanenburg assisteert bij het snijden van een mooie taart, gemaakt van dieetsuiker en met minder cholesterol. Het maken van een dergelijke taart geeft diabetici ook de mogelijkheid om te genieten van deze lekkernij, zonder schadelijke gevolgen voor hun gezondheid.-.
 
Medewerkers van zuivelbedrijf Michi laten bezoekers aan de Diabetes Informatiemarkt kennismaken met melkproducten die speciaal gemaakt zijn voor diabetici en mensen die een speciaal dieet moeten houden. Deze markt werd zaterdag in het Covab-gebouw gehouden, in verband met Wereld Diabetesdag, op 14 november 2008.
Een van de activiteiten in verband met Wereld Diabetesdag, op 14 november 2008, was het meten van bloedsuiker bij de diverse informatiestands, waar activiteiten werden gehouden. Suriname is de afgelopen week ruim geÔnformeerd over de aanwezigheid van suikerziekte binnen de gemeenschap en de noodzaak om van leefstijl te veranderen.-. 

Chander Mahabier, chirurg in Dordrecht, Nederland, is het eens met presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan dat er nog meer diabetesverpleegkundigen moeten worden opgeleid. Suriname telt tot nu toe 121 DVKís, sinds in 2004 een speciale opleiding hiervoor begon. ďNog te weinig, maar het initiatief heeft zijn nut al bewezenĒ, zegt hij.-. 

De presidentsvrouwe ziet in de verzorgingssfeer een bijzondere taak weggelegd voor de diabetes-verpleegkundige (DVK). Deze groep werkers is speciaal opgeleid om patiŽnten een voor hun geschikte verzorging te bieden. Volgens Venetiaan hoort ze alleen maar positieve geluiden over de DVK. ďZe weten precies om te gaan met de patiŽnten en hebben genoeg kennis om de patiŽnt te behandelen. Het contact tussen de patiŽnt en de verpleegkundige is ook beter, dan tussen de patiŽnt met arts, omdat die het vaak druk heeftĒ, zei Venetiaan bij de afsluiting, zaterdag, van het Derde Surinaamse Diabetes Symposium 2008 in het gebouw van de Elsje Vinck-Sanichar Stichting  Covab.

Onderdeel van deze activiteit was een wetenschappelijke bijeenkomst voor gezondheidswerkers in hotel Torarica, afgelopen vrijdag. In het Covab-gebouw mochten echter behalve gezondheidswerkers ook patiŽnten meedoen aan de discussies over diabetes. Marelva Leetz-Strijdhaftig van de Mozespolikliniek is het eens met de first lady. Zij legt vooral de nadruk op de samenwerking tussen de arts, de verpleegkundige en de patiŽnt. ďAls die coŲperatie goed verloopt, zal dat te merken zijn aan het helingsproces van de suikerpatiŽntĒ, verzekert ze.
 De presidentsvrouwe pleit op grond van haar waarnemingen en ervaringen voor nog meer DVKís. Dit betekent dat het opleiden van verpleegkundigen in deze specialisatie de nodige aandacht moet krijgen.

De lans die Venetiaan breekt voor de DVK, wordt ondersteund door Chander Mahabier, chirurg in Dordrecht, Nederland. Mahabier is ook bestuurslid van de Nederlandse organisatie Novo Nordisk, die het symposium samen met Stichting Diabetes Educatie Suriname, Covab en het ministerie van Volksgezondheid heeft georganiseerd.

Suriname telt tot nu toe 121 DVKís, sinds in 2004 een speciale opleiding hiervoor begon. ďNog te weinig, maar het initiatief heeft zijn nut al bewezen en er moet doorgegaan worden met de opleidingĒ, onderstreept Mahabier het verzoek van de presidentsvrouw. Mede dankzij hem beschikt de Elsje Vinck-Sanichar Stichting Covab nu over de tools om de opleiding zelf te verzorgen. De activiteiten rond Diabetesdag werden afgesloten met een Diabetes Informatiemarkt waar producten werden getoond, die speciaal vervaardigd zijn voor diabeten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics