Nickerie.Net, dinsdag 18 november 2008


Regering opent jacht op aandelen Billiton

Eric Mahabier, 17/11/2008

OEGSTGEEST - De regering wil de aandelen van BHP Billiton kopen en daarmee zelf gaan participeren in de activiteiten van deze multinational na zijn vertrek eind 2010. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft gisteren achter gesloten deuren de eerste besprekingen gevoerd met de Alcoa-top over deze plannen. De Alcoa-top was met een privťjet naar Suriname gevlogen voor deze meeting. Alcoa is in de joint-venture met Billiton de eerste partner die de aandelen kan kopen. ďWij willen continuÔteit waarborgen en de arbeidsplaatsen veiligstellenĒ, reageert Rusland tegenover dWT. Volgens Rusland worden verschillende financieringsmodaliteiten uitgewerkt om de koop van de aandelen en alle activiteiten van de Billiton mogelijk te maken.

De mededeling dat Suriname geÔnteresseerd is in de aandelen van Billiton kwam van president Ronald Venetiaan tijdens een ontmoeting met Surinamers zaterdagmiddag in Oegstgeest. Venetiaan gaf zijn gehoor mee dat de bauxietsector, die ook werd uitgedrukt als de kurk waarop de Surinaamse economie drijft, nu op een kritiek punt is beland.

Venetiaan benadrukte dat, zoals de omstandigheden zich nu voordoen, de plannen voor een geÔntegreerde bauxietindustrie, met een bauxietmijn, aluinaardefabriek en aluminiumsmelter, overeind blijven. In de onderhandelingen met Billiton heeft Suriname op tafel gezet een aandeel van 40 procent in de operatie van de multinational in West-Suriname, 6 procent aan royalty's en de bestaande inkomsten-, loon- en winstbelasting. Het antwoord van Billiton hierop was dat Suriname slechts voor 10 procent kan participeren en dat de onderhandelingscommissie niet verder kon gaan. Suriname heeft de onderhandelingscommissie van Billiton toen gevraagd om met een ruimer mandaat weer aan de onderhandelingen te komen. In de derde week van oktober kwam een delegatie van multinational uit Londen met de mededeling dat de maatschappij eind 2010 uit Suriname vertrekt. Twijfel over de opstelling van partner Suralco, onzekerheid omtrent het verkrijgen van concessies en de onvaste financiŽle situatie in de wereld werden als reden opgegeven.

Over de concessie liet het staatshoofd weten dat voor het veiligstellen van de operatie voor 25 jaar er ongeveer 68 miljoen ton bauxiet nodig is en dat Billiton een concessie met 220 miljoen ton bauxiet wilde. De wereldcrisis in de financiŽle sector heeft ook de interesses van partner Suralco voor West-Suriname doen afnemen. Hoewel de economische crisis in de wereld geen directe gevolgen heeft voor het financieel systeem in Suriname, vindt Venetiaan wel dat de investeringsmogelijkheden ernstig zijn aangetast.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics