Nickerie.Net, dinsdag 18 november 2008


Venetiaan krijgt warm onthaal Nederlandse Surinamers

Eric Mahabier, 17/11/2008

OEGSTGEEST - Een afspiegeling van het Surinaamse volk; dat was het beeld zaterdagavond in Oegstgeest tijdens de ontmoeting die president Ronald Venetiaan had met Nederlanders van Surinaamse origine. De verwachtingen waren gespannen.

“Ik ben benieuwd wat de president te vertellen heeft” en “de president gaat praten”, waren enkele reacties aan het begin van de ontmoeting in het gebouw van Corpus. Druppelsgewijs stroomden de mensen de zaal binnen en bij aankomst van de president telde de zaal al ruim driehonderd personen. Die zongen het Surinaams volkslied uit volle borst. John Waalring, voorzitter van de organisatiecommissie, kondigde het Surinaams staatshoofd aan door middel van een gedicht van Vene, pseudoniem van Ronald Venetiaan, de dichter. De intro werd met luid applaus beantwoord. Heel aandachtig hebben de aanwezigen ruim anderhalf uur naar de uiteenzetting van de Venetiaan geluisterd over de ontwikkeling van Suriname. Oegstgeest is de plaats waar Venetiaan tijdens zijn studie heeft gewoond. “Het gaat goed met Suriname”, benadrukte Venetiaan enkele keren. Kritisch Nederland heeft hier geen kanttekeningen bij geplaatst.

dWT foto/Eric Mahabier President Ronald Venetiaan in Oegstgeest tijdens een ontmoeting met Surinaamse Nederlanders.-.

Meteen na zijn toespraak stroomden de aanwezigen naar Venetiaan om hem de hand te schudden of een brasa te geven. Enkelen vroegen om een handtekening, terwijl een deel de president presentjes, waaronder schilderijen en souvenirs, aanbood. Haast iedereen wilde op de foto met het staatshoofd. Deze intieme ontmoeting hield Venetiaan langer dan een uur bezig. Maar ook uit zijn blik was tevredenheid en blijheid af te lezen.

“De president is ook onze president.” “Het is niet elke dag dat we onze president op bezoek hebben dus met alle egards moeten we hem ontvangen.” “Velen van ons keren terug naar Suriname en dat geeft ook aan dat het goed gaat met Suriname”, waren enkele van de reacties na de redevoering van het staatshoofd. De Tweede Kamerleden Kathleen Ferrier (CDA), John Leerdam (PvdA) en de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, ambassadeur Urmila Joella- Sewnundun, ambassadeur Gerard Hiwat, ambassadeur bij de Verenigde Naties Henry Mac Donald, minister Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken en Nieuw Front-fractieleider Otmar Rodgers waren ook aanwezig. Venetiaan was later op de avond te gast in het programma Raymann is Laat. De uitzending was ook te volgen in Suriname. Het staatshoofd is gisteren teruggekeerd uit Nederland.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

18 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics