Nickerie.Net, maandag 24 november 2008


Karin Naarden-Refos Suriname loopt achter op internationale standaarden voor kinderen

Lia Tjong Akiet, 22/11/2008

Paramaribo - “Suriname loopt achter op internationale standaarden wanneer het onze kinderen betreft,” zei Karin Naarden-Refos, voorzitter Mediaboard voor Kinderrechten, gisteren tijdens de start van de awareness-capmagne “Kinderen zichtbaar veilig” in Lucky Twins Restaurant. Vandaag zullen er posters en flyers in het kader van deze campagne worden gedistribueerd op verschillende basis- en VOJ-scholen. Het thema van deze campagne is kindermisbruik. De Mediaboard voor Kinderrechten is een organisatie die kritisch de media volgt en indien nodig acties onderneemt. Simpele voorbeelden van een ‘overtreding’ zijn bepaalde televisiespotjes- en sms-programma’s die niet voor kinderen zijn bestemd, maar gewoon in de middaguren worden uitgezonden.

Volgens Naarden-Refos moet de gemeenschap er niet alleen op toezien dat de kinderen niet worden misbruikt, maar ook dat ze een goede burger worden in de samenleving. Dit 12.000 US dollar kostend project welke gefinancierd wordt door de Unicef, pleit ervoor dat alle plaatsen waar kinderen komen, zichtbaar moeten zijn. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een ieder door de ramen of deuren van de kantoren van schoolhoofden naar binnen moet kunnen zien. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar er aan binnensporten wordt gedaan en bij buurt- en culturele centra. De aanleiding tot dit project was het grote schandaal op een lagere school in Commewijne, waarbij een schoolhoofd jarenlang jongens misbruikte op zijn kantoor. Verder vindt Naarden-Refos dat er wetgeving moet komen. “Er moet wetgeving komen, want er is in weeshuizen geen controle”. Ook dat het voorkomt dat schoolbuschauffeurs zich vergrijpen aan de kinderen, betreurt ze enorm. “Dat heeft weer te maken met controle. Omdat de regering geen controle heeft op wie een bus mag rijden, dan krijg je pedofielen die een schoolbus besturen”.

Janice Fraser, directeur van de Christiaan Davidschool, vindt dit project een goed idee, omdat als er wat mocht gebeuren, niemand de beschuldigende vinger kan wijzen naar bijvoorbeeld het schoolhoofd. Ook bij Fraser staat de kantoordeur altijd open en zijn de gordijnen tijdens de schooluren opengetrokken. Gisteren is ook de hulplijn 123 van de Stichting Kinderen- en Jongeren Telefoon (KJT) opengesteld. Dit nummer staat eveneens aangegeven op de posters en flyers van de Mediaboard campagne. De KJT is een hulplijn waarbij kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 25 jaar in alle vertrouwen over hun problemen kunnen praten en gepaste hulp krijgen. De KJT is elke dag bereikbaar van acht uur ‘s morgens tot vier uur ‘s middags en is behalve gratis ook anoniem.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

24 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics