Nickerie.Net, vrijdag 28 november 2008


Nieuwe generator vervangt vier oude

Asha Chaturi, 27/11/2008

NIEUW-NICKERIE - De NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), afdeling Nickerie, heeft gistermorgen twee Wartsila generatoren ontvangen. Het zijn twee midspeed generatoren van het type 9R 32 D, die draaien op Heavy Fuel Oil (HFO) van Staatsolie, legt Brian Overeem, bedrijfsleider bij EBS, uit. En van deze generatoren vervangt vier Mirrlees Blackstone machines, die meer dan 45 jaar oud zijn. Volgens Samuel Meheirjan, onderdirecteur Bedrijfsvoering, is de andere generator bedoeld voor uitbreiding van het net. Deze machines zullen voor de aanvang van het volgende rijstoogstseizoen in de eerste week van april 2009 in gebruik worden genomen.

De twee generatoren worden uit het motorschip Oyapock gereden. En van deze generatoren vervangt de vier die zorgden voor de energieopwekking in Nickerie. De oude generatoren waren ouder dan 45 jaar.dWT foto/Asha Chaturi -.

Per jaar verbruikt de nieuwe machine acht miljoen liter diesel. Dit is volgens Overeem veel minder dan de oude machines die op de duurdere premium diesel draaiden. De oude generatoren hadden een verbruik van 0,3 liter per Kwh, terwijl de nieuwe per Kwh 0,22 liter HFO verbruiken. De kosten voor diesel zijn hiermee praktisch gehalveerd.

Meheirjan voorspelt dat er geen energietekort meer zal ontstaan wanneer de nieuwe motoren in bedrijf zijn. Het energietekort was vooral in september voelbaar, toen alle pelmolens op volle toeren moesten draaien. Er is toen gewerkt met loadshedding. Overeem zegt dat de vraag naar energie jaarlijks groeit tussen de vijf en acht procent. Nu kan de EBS inspelen op alle aanvragen en ook haar netwerk uitbreiden. Er staat ook een mobiele generator van 2 Megawatt klaar voor het geval zich calamiteiten voordoen. De aanschaf en installatie van de twee generatoren kostte het bedrijf 12 miljoen US dollar. Technisch directeur Fred Watson zegt dat het geld komt uit een leverancierskrediet onder staatsgarantie. Binnen vier tot vijf jaar moet het geld zijn terugbetaald. Volgens Mehairjan is het energiebedrijf bezig met de aanvraag en realisatie van een groter stuk perceelland te Waterloo, voor uitbreiding. Op dat terrein wil de EBS energie gaan opwekken uit padiekaf en later uit ook uit de padiestrohalmen. -.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28 -11-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics