Nickerie.Net, dinsdag 02 december 2008


Kanaal naar Bigipan-gebied groeit dicht
Geplaatst: 01/12/2008

Nickerie -  Vissers, touroperators en toeristen hebben alarm geslagen dat behalve dat het waterpeil in het Jamearkanaal ernstig aan het zakken is, het kanaal, dat een belangrijke weg is naar het Bigipangebied, ook op enkele plaatsen over de breedte aan het dichtgroeien is. Op sommige plaatsen is het onkruid al meer dan de helft over het kanaal, waardoor boten slechts via een kleine opening nog door kunnen varen.

Enkele stakeholders hebben DBS op de locatie medegedeeld dat het probleem bekend is bij o.a. Natuurbeheer en de bestuursdienst, maar dat van geen enkele kante hierop wordt gereageerd. “We abi’f pai dagpas en toch neks n’e happen”, zegt een touroperator boos en licht geďrriteerd. Hij vervolgde door te zeggen dat een zogenaamde controlepost niet helemaal deugt, omdat niet iedereen betaalt om het gebied te betreden. Het is flauwekul volgens de informant.

De touroperator zegt net als overige collega’s zich af te vragen of alle gelden wel in de juiste kas belanden en nuttig worden besteed. Wat er nu gaande is, is gewoon dat de natuur haar werk doet, maar dat anderzijds helemaal niet wordt ingegrepen om het kanaal bevaarbaar te houden. Dit omdat er op verschillende vlakken er duidelijk aan struisvogelpolitiek wordt gedaan in het district. Vissers die in de nachtelijke uren naar het gebied varen, moeten hun ogen goed de kost geven om niet tegen de begroeiing aan te komen.

Wat de vissers en touroperators ook ernstig dwars zit, is het feit dat de sleephelling met de dag slechter aan het worden is. Zij moeten veel meer tijd besteden om hun boten te slepen. Er is een discussie gaande onder de stakeholders of het niet hoog tijd is dat er een veel betere en efficiëntere sleephelling moet worden gemaakt. Bij eb zeggen zij letterlijk sterretjes te zien, omdat behalve de slechte sleephelling, zij de boten moeilijk door het kreekje, dat leidt naar de Nickerierivier, kunnen manoeuvreren aangezien dit dichtgeslibd is.

Vanuit de zijde van Natuurbeheer Nickerie is het DBS niet gelukt om enig commentaar te krijgen. Het gevoel bestaat sterk dat men niet durft om over deze zaken te praten. Het Bigipan-gebied is een gebied van economische betekenis waar mensen dagelijks hun brood verdienen.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

02 -12-2008

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2008. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics